Deschis la centrul de depunere a deşeurilor din gospodărie

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
5Comentarii
Deschis la centrul de depunere a deşeurilor din gospodărie
Lista investiţiilor dedicate Centenarului începe cu această facilitate, a anunţat viceprimarul Birta.

De joi, este deschis noul punct de colectare a deşeurilor rezultate în urma unor lucrări în gospodării, de pe str. Thurzo Sandor. Inaugurarea a avut loc de dimineaţă, în prezenţa reprentanţilor Primăriei şi a conducerii RER Ecologic SA, firmă care a suportat costul investiţiei şi care va administra centrul.

„Centrul are ca principal scop încercarea de a colecta cât mai selectiv deşeurile aruncate de populaţie şi îmbunăţăţirea efectelor asupra mediului. Toţi cetăţenii din Oradea pot depozita gratuit deşeurile care sunt stipulate în regulamentul de funcţionare, care sunt notate pe fiecare container, de la hârtie, plastic, metal la deşeuri periculoase sau de grădinărit. Centrul va funcţiona zilnic, de luni până sâmbătă, vara , în intervalul martie – octombrie de la ora 8:00 până la ora 20:00 şi în noiembrie- februarie, între orele 9:00 – 17:00”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Centrul a fost finanţat din cei 850.000 asumaţi ca investiţii de RER, pentru prelungirea contractului de salubritate cu oraşul. Din aceştia s-au făcut şi staţiile de depozitare a gunoiului subterane, din cartiere şi închiderea pubelelor din oraş.

Centrul a costat aproximativ 150.000 de euro.

„Cu inaugurarea acestui centru de colectare selectivă am decis să pornim şi lista celor 100 de proiecte pe care Primăria le-a propus pentru sărbătorirea Centenarului Marii Unirii”, a precizat vicele.

Primăria caută terenuri pentru a mai dezvolta un astfel de teren în alt cartier.

Cantităţi limitate

Centrul ocupă o suprafaţă de 2.500 de mp, în vecinătatea pasajului peste şoseaua de centură care iese în Grigorescu şi lângă cimitir.

„Colega noastră care va fi aici în timpul programului va îndruma cetăţenii spre containere, în funcţie de deşeurile aduse. Regulamentul este afişat pe containerul care serveşte ca birou. Sunt unele fracţii la care acceptăm cantităţi nelimitate – reciclabilele clasice precum hârtia, plasticul, metalele. Cantităţi limitate primim la moloz şi mobilier, care presupun volumuri mari. Pentru acestea avem cam 30 mc, cât e dimensiunea containerului, care poate fi golit zilnic”, spune Zoltan Palhegyi, directorul RER Oradea.

Operarea acestui centru se face în baza unui contract încheiat între Primărie şi RER şi constă Primăria aproximativ 10.000 pe lună, sumă aprobată în Consiliul local.

La acest nou centru, a fost înfiinţat un container pentru bunuri refolosibile. „Sunt bunuri de care cetăţenii nu mai au nevoie în casă. În loc să le arunce, le pot aduce aici. Noi, în funcţie de tipul acelui bun – poate fi un TV vechi dar funcţional, un aparat de prăjit pâine sau un aparat de radio, de exemplu, le vom colecta şi le putem găsi destinatari care să le folosească în continuare”, spune Florin Gontariu, director general tehnic şi investiţii în RER.

În opinia lui Palhegyi, Administraţia Socială Comunitară Oradea ar putea să se implice în găsirea persoanelor care ar avea nevoie de aceste bunuri.

Reguli

Pentru a se asigura că platforma este folosită de cetăţeni şi nu de fimă, regulamentul retricţionează accesul în bază a maşinilor mai mari de 1,5 tone.

Administratorul centrului are obligaţia de a îndruma „clientul” spre containerul potrivit, în funcţie de materiale şi de a înscrie în registre cantităţile depuse.

Cetăţenii nu au permisiunea de a depozita în centrul acesta deşeuri rezultate în alte lucrări decât cele făcute în propria gospodărie.

„Cetăţenii din Municipiul Oradea care domiciliază la case vor deţine contract de salubrizare încheiat cu RER pentru această activitate şi vor face dovada plăţii serviciilor perestate”, mai spune regulamentul.

Pe noua locaţie nu se pot depune deşeuri amestecate, deşeuri menajere biodegradabile (mâncare, resturi menajere etc), deşeuri cu conţinut de azbest, materiale explozibile şi seringi.

Locul este supravegheat video şi este operat de două persoane. Orădenii pot cere informaţii suplimentare la tel. 0359 179 579.

Cantităţi

Pentru plastic, hârtie, carton, sticlă, metal, deşeuri de grădină, DEEE şi baterii de maşină, cantităţile care pot fi depuse sunt nelimitate.

Pentru deşeuri din construcţii, limita este la 1 mc pe zi, 3 mc pe an, la mobilă se pot depune „mobilierul unei camere”/zi respectiv „mobilierul a 4 camere”/an.

Ulei vegetal uzat – 10 litri/zi şi 40l/an

Bidoane insecticid – 10 buc/zi şi 30 buc/an

Cutii vopsea – 10 buc/zi şi 30 buc/an

Anvelope diametru max 21” – 5 buc/zi şi 15 buc/an

Baterii de dimensiuni mici – 50 buc/zi şi 200 buc/an

Medicamente expirate – 15 cutii/zi şi 60 cutii/an5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor