Descoperă Pădurea Craiului pe bicicletă

De Alexandru Guiaș
Descoperă Pădurea Craiului pe bicicletă
Zonele carstice din Pădurea Craiului vor putea fi luate la „pedale” de turiști, pe rutele tematice de cicloturism.

În perioada mai – septembrie 2016 Centrul Pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor – filiala Pădurea Craiului, derulează un proiect care are ca scop dezvoltarea unei reţele de rute tematice de cicloturism spre cele mai importante obiective carstice în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului. Pentru acest lucru se va realiza o reţea de poteci tematice, interconectate între ele şi vizitabile pe bicicletă.

Cicloturism

Conform celor de la CAPDD aceasta e o idee inovatoare pentru regiune şi poate constitui un proiect pilot, replicabil în multe zone. Acest proiect vine și în sprijinirea procesului de declarare a Pădurii Craiului ca destinaţie de ecoturism, derulat de CAPDD împreună cu Ministrul Turismului.

Proiectul îşi propune o abordare inovativă de vizitare, pe bicicletă, a unei arii protejate de dimensiuni considerabile (circa 40.000 de ha) prin realizarea unor trasee de cicloturism, constituite ca poteci tematice, care să lege punctele focale de interes carstic ale acesteia.

Rețeau de poteci ar urma să poarte numele de „Drumul carstului” deoarece acesta este relieful predominant în aria protejată iar obiectivele carstice (peşteri, avene, izbucuri, chei, defilee) sunt de o amploare deosebită.

În situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului există în acest moment 2 centre de închiriat biciclete şi se lucrează în paralel la stabilirea unor trasee de cicloturism care să poarte turistul pe la cele mai importante obiective. Rutele traseelor trasate cu GPS-ul vor fi încărcate pe pagina de web a ecodestinaţiei Pădurea Craiului, www.padureacraiului.ro, pentru a putea fi descărcate în telefoanele sau GPS-urile turiştilor ce vor parcurge traseele.

Trei variante de traseu

Pentru implementarea proiectului au fost identificate 3 mari zone carstice pretabile şi pentru cicloturism din aria protejată. Prima este Valea Roşia cu Peşterile Meziad, Farcu, Cheile Văii Cuţilor, Izbucul Roşiei şi Cheile Lazuri. Aceasta include şi poteca tematică din vecinătatea Peşterii cu Cristale din Mina Farcu.

A doua zonă este Bratca, pe Valea Crişului Repede cu Văile Brătcuţa şi Boiului unde se întâlnesc o serie de abrupturi şi salbe de cascade.

Cea de a treia zonă este Platoul Carstic 10 Hotare – Şuncuiuş – Defileul Crişului Repede unde se întâlnesc câmpuri de doline, peşteri amenajate, chei şi defilee. De specificat ar fi faptul că această zonă propusă va include şi poteca tematică „Poveştile pădurii” din Defileul Crişului Repede, realizată de CAPDD în 2015.

Obiectivele carstice care vor fi prezentate prin panouri sunt: Varniţa din satul Meziad, Dealul carstic Farcu, Cheile Lazurilor, Izbucul Văii Roşia, Cheile Cuţilor şi Albioarei, Ponorul Runcşor, Ponorul Toaia, Izbucul Dămişeni, Zona Bratca, Cascada Cailor, Zona carstică Peştera Vântului – Peştera Unguru Mare, Izbucul Izbândiş, Zona Şuncuiuş – Vadu Crişului, Platourile carstice Tomnatic şi Zece Hotare.

Toate aceste areale vor avea circuite de cicloturism în interiorul limitelor lor şi, de asemenea, vor fi conectate de trasee de cicloturism de legătură pentru a stimula turistul să petreacă cât mai multe zile pe bicicletă în Pădurea Craiului.

„Considerăm că prin proiectul de faţă se va dezvolta un turism mai puţin invaziv prin crearea unei infrastructuri adecvate de cicloturism care va stimula turistul să aleagă mijloace nemotorizate pentru a vizita obiectivele amintite. Totodată, am ales să promovăm cicloturismul ca formă de vizitare a ariei naturale protejate deoarece relieful din zonă este ideal pentru turele pe bicicletă”, se arată în comunicatul celor de la CAPDD Bihor.

Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România şi are o valoare totală de 24.460 de lei. Contribuţia finanţatorului fiind de 19.560 de lei iar cea a CAPDD Bihor – filiala Pădurea Craiului de 4.900 de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !