„Descuiaţi-i” cu „Transplantul” la Notara

„Descuiaţi-i” cu „Transplantul” la Notara
„Descuiaţi-i” cu „Transplantul” la Notara EXIT este singurul festival de teatru pentru detinuţi din lume.

„Arta …are altfel de legi…legi în virtutea cărora în mod miraculos, noi oamenii răi, chiar ne putem întâlni cu dumneavoatră, într-o lume de vis…într-o lume ideală”. Afirmaţia aparţine prezentatorului Festivalului Exit, un deţinut din Baia Mare. Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Asociaţia A.R.T Fusion Bucureşti    au organizat în perioada 8 -11 noiembrie cea de-a doua ediţie a festivalului, care reuneşte 12 trupe de teatru din penitenciarele şi centrele de reeducare din toată ţara.

Penitenciarul Oradea, a fost reprezentat cu succes de trupa de teatru „Descuţiaţi-i” , formată din cinci persoane private de libertate, sub „supravegherea artistică” a actorului orădean Florian Silaghi. Cei cinci actori-deţinuţi au reuşit să convingă publicul prezent în sala Teatrului Nottara din Bucureşti prin jocul actoricesc sincer şi plin de naturaleţe, apropiat de performanţele unor adevăraţi profesionişti. La sfârşitul piesei, au fost răsplătiţi cu aplauze şi urale îndelungate. Aceasta este cea de-a treia participare a trupei la acest festival, care a avut debutul acum trei ani, tot pe scena de la Nottara. În 2008 au participat cu piesa „Un pedagog de şcoală nouă”, îndrumaţi de Florian Silaghi, iar în 2009 cu piesa „Striptease”, în regia actorului Emil Sauciuc.

Piesa prezentată de trupa din Oradea a fost „Transplantul”, de Lavinia Steer, o comedie care a avut premiera şi pe scena Teatrului Arcadia în data de 18 octombrie 2010. Participarea trupelor de actori-deţinuţi la Festivalul Naţional de la Bucureşti a fost făcută în urma unei selecţii riguroase, la care s-au înscris peste 18 penitenciare din ţară. „Festivalul nu este unul cu premii sau cu o ierahizare anume, deoarece selecţia în sine reprezintă o recunoaştere a calităţii spectacolelor realizate de către penitenciare”, a declarat doammna Dana Cenuşă, ofiţer de presă la A.N.P.

 Publicul care a umplut până la refuz sala şi lojele Teatrului Nottara în cele două seri ale Festivalului, a fost format în marea majoritate din tineri dornici să vadă piesele de teatru cu deţinuţi, dar şi actori şi regizori interesaţi de acest fenomen precum şi staff-ul de conducere al A.N.P. cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi ai Ambasadei olandeze.

Aplauze şi urale

„Atmosfera din cele două zile petrecute la Nottara a fost încărcată de emoţiile deţinuţilor care călcau pentru prima oară pe scena unui teatru adevărat, de frenezia regizorilor care se îngrijeau ca totul să fie pregătit pentru reprezentaţie, de privirile vigilente ale gardienilor din corpului de pază instalat în tot perimetrul teatrului şi de atenţia deosebită acordată participanţilor de către organizatori, volunatri şi angajaţii Teatrului Nottara”, declară actorul Florian Silaghi, care i-a pregăit şi însoţit pe deţinuţi la festival. Cei peste 80 de deţinuţi care au participat la acest Festival cu siguranţă vor rămÔne cu amintirea unei experienţe unice şi cu sentimentul că au realizat o „faptă” demnă de sentinţa necruţătoate a publicului: minute în şir de aplauze şi de urale după fiecare spectacol!

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !