Deşeuri colectate selectiv

8Comentarii
Deşeuri colectate selectiv
Instituţiile publice au obligaţia să asigure finanţarea pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Autorităţile publice sunt obligate să colecteze selectiv deşeurile, în caz contrar sunt bune de plată. Noua lege a gunoaielor intră acum în vigoare şi obligă primăriile şi serviciile deconcentrate să întocmească un plan de gestionare a gunoaielor. Planul de măsuri privind colectarea selectivă trebuie să conţină în mod obligatoriu numele şi datele de contact ale responsabilului cu organizarea colectării selective la nivelul instituţiei publice, obligaţiile şi sarcinile angajaţilor, modalitatea de stocare temporară a deşeurilor colectate, programul de instruire a angajaţilor privind colectarea selectivă a deşeurilor, raportarea rezultatelor, programul de informare a vizitatorilor şi detaliile contractului de predare a deşeurilor colectate selectiv.

„Dat fiind intrarea în vigoare a Legii nr. 132/ 2010, începând cu data de 6 august fiecare instituţie va avea obligaţia de a stabili responsabilitatea implementării colectării selective a deşeurilor în cadrul instituţiei în sarcina unui angajat din departamentul administrativ sau de a delega această responsabilitate către terţi”, a precizat Sanda Mercea, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor.

Obligatoriu

Conform legii, deşeurile vor trebui depozitate pe categorii, şefii tuturor serviciilor deconcentrate fiind obligaţi să încheie contracte de colectare şi transport cu un operator de salubritate autorizat. Conform actului normativ serviciile deconcentrate vor avea un răgaz de 60 de zile pentru a-şi crea un plan de gestionare a gunoaielor. După expirarea celor două luni, instituţiile mai au la dispoziţie alte 90 de zile pentru a încheia un contract de colectare şi transport cu o firmă autorizată. Dacă după cele trei luni nu vor avea încheiat un contract cu un operator autorizat de colectare şi transport deşeuri, conducătorii instituţiilor sunt pasibili de o sancţiune contravenţională între 5.000 şi 10.000 de lei. De amendă nu vor scăpa nici directorii de instituţii, în cazul în care aceştia nu vor desemna o persoană care să se ocupe de acest lucru sau nu vor supraveghea ca reciclarea să se desfăşoare în mod normal. Amenzile sunt cuprinse între 500 de lei şi 1.000 de lei.

S.Al.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor