Deseuri colectate selectiv

1Comentariu
Deseuri colectate selectiv
Instituţiile publice au obligaţia să asigure finanţarea pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Autorităţile publice sunt obligate să colecteze selectiv deseurile, în caz contrar sunt bune de plată. În judeţul Bihor instituţiile publice s-au coformat şi s-au dotat cu trei cosuri de gunoi.
Legea 132/2010, care prevede obligativitatea colectării selective, este şi o măsura de sprijinire a aplicării în România a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind deşeurile, care prevede ca statele membre să îşi organizeze sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, obiectivul fiind atingerea ţintei de minimum 50% reciclare a deşeurilor, fixată statelor membre până în 2020.

Conform legii primăriile şi serviciile deconcentrate trebuie să întocmească un plan de gestionare a gunoaielor. Planul de măsuri privind colectarea selectivă trebuie să conţină în mod obligatoriu numele şi datele de contact ale responsabilului cu organizarea colectării selective la nivelul instituţiei publice, obligaţiile şi sarcinile angajaţilor, modalitatea de stocare temporară a deşeurilor colectate, programul de instruire a angajaţilor privind colectarea selectivă a deşeurilor, raportarea rezultatelor, programul de informare a vizitatorilor şi detaliile contractului de predare a deşeurilor colectate selectiv.

„Dat fiind intrarea în vigoare a Legii nr. 132/ 2010 fiecare instituţie a stabilit responsabili privind implementării colectării selective a deşeurilor în cadrul instituţiei în sarcina unui angajat din departamentul administrativ”, a precizat Loredana Tîrţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor.

Obligatoriu

Conform legii, deşeurile trebuie depozitate pe categorii, şefii tuturor serviciilor deconcentrate fiind obligaţi să încheie contracte de colectare şi transport cu un operator de salubritate autorizat. Conform actului normativ serviciile deconcentrate vor avea un răgaz de 60 de zile pentru a-şi crea un plan de gestionare a gunoaielor. După expirarea celor două luni, instituţiile mai au la dispoziţie alte 90 de zile pentru a încheia un contract de colectare şi transport cu o firmă autorizată. Dacă după cele trei luni nu vor avea încheiat un contract cu un operator autorizat de colectare şi transport deşeuri, conducătorii instituţiilor sunt pasibili de o sancţiune contravenţională între 5.000 şi 10.000 de lei.

S.Al.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor