Deşeurile în atenţia autorităţilor

ORADEA – Gestionarea deşeurilor din Bihor a făcut azi subiectul unei întâlniri la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, ai Instituţiei Prefectului judeţului Bihor, Consiliului Judeţean, APM Bihor, Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Bihor, operatori de salubritate şi ONG-urile din domeniul protecţiei mediului.

„Scopul acestei întâlniri este de a găsi soluţii pentru acoperirea întregului judeţ, în ceea ce privesc serviciile de salubritate” declară Călin Mocanu, director la APM Bihor.

Au fost tratate problemele privind realizarea staţiilor de transfer şi asigurarea transportului deşeurilor din judeţ la depozitul de la Oradea, a Aleşdului şi Beiuşului până în 2009, şi a localotăţilor Ştei, Săcueni, Marghita şi Valea lui Mihai, până în 2010.

Problemă acută

Gestionarea deşeurilor a fost prezentată ca o prioritate a judeţului Bihor.

„Ca simpli cetăţeni, toţi suntem nemulţumiţi de curăţenia din judeţ. Deşeuri sunt peste tot”, spune secretarul de stat în MMDD, Lucia Varga. „Până acum s-a lucrat la efecte şi s-au dat doar sancţiuni. E timpul ca primăriile să se implice în soluţionarea problemei gestionării deşeurilor, fiindcă bani sunt, dar nu există voinţă din partea primăriilor.”

Reprezentantul Gărzii de Mediu, Gheorghe Raţiu a spus că în această lună au fost sancţionale primăările a 58 de localităţi, din cauza depozitării incorecte a deşeurilor.

Operatorii de salubrizare au fost încurajaţi să prezinte proiecte de gestionare a gunoaielor, până în luna mai, pentru a beneficia de finanţări europene.

„În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, mai sunt de făcut mulţi paşi în România, în special în ceea ce ţine de educaţia populaţiei din oraşe. Am început să realizăm colectarea selectivă a deşeurilor doar în câteva zone, din cauza preţului mare al containerelor”, spune Ioan Sărac, de la SC RER Ecologic Service SA.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !