Despăgubiri suplimentare pentru exproprieri la autostrada Braşov-Borş

Despăgubiri suplimentare pentru exproprieri la autostrada Braşov-Borş
BUCURESTI - Guvernul ar putea plăti despăgubiri suplimentare de 76,29 milioane lei (peste 20 milioane de euro) pentru exproprierea a 1.312 terenuri aflate pe amplasamentul lucrărilor de construcţie a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Transporturilor.

Proiectul Ministerului Transporturilor (MT) prevede, de asemenea, scoaterea de pe lista cu exproprieri a circa 70 de proprietăţi din judeţele Sălaj, Bihor şi Cluj, ca urmare a faptului că proiectul tehnic a trecut de la faza studiului de fezabilitate la faza detaliilor de execuţie şi că schimbărea configuraţiei parcelei (prin alipire, dezlipire, transfer de drepturi reale sau de apariţia unor sarcini) duce la modificarea numărului cadastral.

Dcoumentul redactat de MT prevde majorarea sumelor pentru cei care vor fi expropriaţi. Dacă documentul va fi aprobat de Guvern, banii vor fi plătiţi din bugetul pe 2008 al Ministerului Transporturilor.

Introducerea de noi terenuri pe lista cu exproprieri este necesară deoarece activitatea de dobândire a terenurilor se realizează concomitent cu activitatea de proiectare, construcţie, respectiv trecerea proiectului tehnic de la faza studiului de fezabilitate la faza detaliilor de execuţie. Aceste aspecte conduc la creşterea valorii de despăgubire a proprietarilor de teren şi la mărirea suprafeţelor necesare construcţiei, se arată în proiectul de hotărâre a ministerului.

Unele primării, unde sunt înregistrate terenurile supuse exproprierii, au reparcelat suprafeţele aflate pe raza comunei, chiar dacă au fost incluse în anexele pentru expropriere din hotărâri precedente ale Guvernului, urmând ca acum să fie expropriate numai în măsura în care, în urma reparcelării, acestea vor mai fi cuprinse în ampriza autostrăzii (lăţimea efectivă a autostrăzii şi spaţiul necesar efectuării lucrărilor – n.r.). În urma reparcelării, imobilele menţionate au fost înregistrate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sub un alt număr cadastral, diferit de cel publicat în anexa hotărârii de Guvern.

Documentul care vizează creşterea numărului de exproprieri, a sumelor alocate pentru acest demers şi abrogarea altor exproprieri a fost avizat de ministerele interesate şi de Consiliul Legislativ, urmând să fie supus aprobării Guvernului.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a epuizat deja bugetul autostrăzii Transilvania, Braşov-Borş, pentru 2008, iar în aceste condiţii lucrările ar putea fi stopate, a declarat directorul general al societăţii, Mihai Grecu, la sfârşitul lunii februarie.

CNANDR a plătit către constructorul autostrăzii, compania Bechtel, 140 de milioane euro, reprezentând un avans de 30% din valoarea totală a lucrărilor programate pentru acest an.

Toate documentele privind exproprierile şi legate de schimbarea sursei de finanţare au fost avizate de ministerele interesate şi de Consiliul Legislativ, urmând să fie supuse aprobării Guvernului.

Persoanele vizate de exproprieri vor putea face cereri de despăgubire în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !