Despăgubiţi pentru FNI de stat, nu de SOV

3Comentarii
Despăgubiţi pentru FNI de stat, nu de SOV
Statul român despăgubeşte investitorii FNI, nu miliardarul Sorin Ovidiu Vântu, cel care a pus umărul la prăbuşirea fondului în 25 mai 2000. FNI

Dintre cei 21.000 de păgubiţi, 892 sunt bihoreni. Numele bihorenilor care au drept să fie despăgubiţi poate fi vizualizată în documentul ataşat ca download sau poate fi găsită pe site-ul AVAS unde apare şi numele orădenilor Valeriu Bota şi Lenuţa Filimon (fostă Borma) ca singurii bihoreni cărora le-a fost respins dosarul de despăgubire.

Lista celor 892 de feneişti bihoreni este cuprinsă între poziţiile 2.866 – 3.758 din documentul FNI.pdf ataşat acestui articol. Printre ele se numără, coincidenţă sau nu, şi un nume de rezonanţă: orădeanul Vasile Blaga.

113,3 milioane de euro

Cei peste 21.000 de păgubiţi în dosarul FNI vor primi de la stat circa 113,2 de milioane de euro, sumă indexată lunar conform inflaţiei. Din august şi până acum, AVAS a plătit deja circa 13,6 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru 180 de persoane.Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are bani să plătească toate persoanele păgubite de FNI, trecute în sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă, emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în martie 2008.

AVAS cere „Multă răbdare, deoarece dosarele necesită noi verificări. Comisia se întruneşte de două ori pe săptămână. Mai mult de 50 de dosare pe şedinţă nu se pot face, adică în două-trei ore. Cei nouă membri ai Comisiei desfăşoară şi alte activităţi, nu se ocupă numai de dosarele celor de la FNI”

Lipsa CNP-ului, problemă

Cea mai gravă problemă întâmpinată de funcţionarii din cadrul AVAS, care se ocupă de dosarele celor de la FNI, o reprezintă lipsa codului numeric personal (CNP) al celor care figurează în sentinţa civilă. “Nu sunt trecute datele corect. Noi trebuie să facem o identificare a persoanelor după nume şi după adresă, ceea ce este incorect. Ar fi trebuit ca instanţa să treacă CNP-ul pentru fiecare persoană în parte, pentru că este foarte greu de identificat o persoană numai după nume şi adresă, fără a avea CNP.

Sunt mai multe persoane care au acelaşi nume. Alţii şi-au schimbat adresa sau, şi mai rău, este trecut greşit numele străzii sau nu este trecut deloc. Sunt situaţii când nu am decât un nume fără adresă, fără CNP, fără nimic”, a explicat reprezentantul AVAS. Mai mult, sunt persoane care nu au suma trecută corect.

Dosare şi prin poştă

„Pentru a evita îmbulzeala am recomandat oamenilor să trimită dosarul prin poştă. Mai ales că unii sunt bătrâni şi bolnavi. Până la data de 23 noiembrie au fost depuse 8.574 de dosare, însă, din cauza lipsei de personal, nu am ajuns cu înregistrarea la zi. Până acum s-au realizat plăţi în valoare de 13.629.584,44 lei (3,8 milioane de euro) către 180 de persoane. Suma aceasta este actualizată cu indicele de inflaţie pe luna respectivă. De asemenea, sunt aprobate şi urmează să li se facă plata altor 96 de dosare pentru suma de 6.749.344,27 lei (1,9 milioane de euro)”, a explicat reprezentantul AVAS.

Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor