Deszăpezirea, după priorităţi

34Comentarii
Deszăpezirea, după priorităţi
Ninsoarea de sâmbătă noapte a testat serios capacităţile de deszăpezire a străzilor orădene.

Dacă uşoara ninsoare de marţea trecută doar a „dezmorţit” muşchii operatorului de salubrizare RER Ecologic Service, zăpada căzută sâmbătă noapte a pus din plin la încercare capacitatea firmei orădene responsabile şi de deszăpezire.
Iar abundenţa precipitaţiilor a obligat echipajele de deszăpezire să respecte priorităţile stabilie de către
Comisia municipală de combatere a poleiului şi de deszăpezire pentru iarna actuală, formată din reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei Comunitare, Poliţiei Municipiului, S.C. RER Ecologic Service, S.C. Compania de Apă, RA OTL, RAPAS şi S.C. Selina. Astfel, traseele prioritate au fost, în ordine, intrările principale în municipiu; arterele principale, podurile şi intersecţiile majore din municipiu; traseele de tramvai şi autobuz; căile de acces pentru instituţii şi societăţi de utilitate publică; străzile secundare.

Edili, în patrulă

Iar modul de acţiune pe arterele principale  a fost supravegheat toată noaptea de primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Gheorghe Carp, care şi-au luat câte o jumătate din municipiu, în stânga respectiv dreapta Crişului Repede.

„Fiind prima noapte cu ninsoare abundentă, am vrut să observ personal capacitatea serviciului de deszăpezire. Am mers stradă cu stradă, în Nufărul, Ioşia şi zona de legătură. Şi nu am găsit nicio arteră importantă nepluguită. S-a pus accentul pe intersecţii şi giraţiile mari, fiindcă acolo se produc accidente dacă e alunecos carosabilul. Doar din Rogerius am aflat că s-a întârziat cu intervenţia pe străzile Corneliu Coposu şi Lacul Roşu. Dar toate utilajele RER au ieşit încă de sâmbătă de la ora 20:00 şi au lucrat continuu iar duminică la ora 6:00 au început să arunce cu spumă şi sare. Traficul a fost scăzut şi s-a putut lucra bine. Nu spun că nu puteau acţiona şi mai în forţă, dar e prima lor ninsoare grea şi aştept ca la următoarele să îşi intre în mână. Dat fiind că a nins mult, am apelat la procedura standard pentru urgenţe, adică la utilajele regiilor şi la firmele cu care avem contracte, inclusiv Selina. Am mai observat un lucru îmbucurător, mulţi orădeni au ieşit între orele 3:00 şi 4:00 să-şi cureţe trotuarele. În schimb, spitalele au aşteptat să le cerem să-şi degajeze intrările.”, ne-a declarat Ilie Bolojan.

Ajutor de la Selina

„Eu am supravegheat deszăpezirea în Rogerius şi vă asigur că s-a acţionat conform planului. S-a curăţat Dacia, Transilvaniei, Matei Corvin, Iza şi Decebal. Au ieşit şi tramvaie cu pluguri, s-au curăţat şi staţiile de tramvai. Pentru străzile de pe deal, dincolo de calea ferată, am cerut sprijinul firmei Selina, cu care avem contract pentru întreţinerea şoselelor. Acolo RER a intervenit de la ora 00:30 iar Selina de la ora 02:30, inclusiv în Oncea, pe Gheorghe Doja, Şanţului şi Podgoriei”, a completat viceprimarul Carp.

La rândul său, directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban, ne-a precizat duminica după-amiază următoarele: „Am ieşit sâmbătă la ora 21:00 cu 11 utilaje, care continuă şi acum deszăpezirile şi aruncarea de material antiderapant. Spre dimineaţă a viscolit şi am reluat-o de la capăt cu pluguitul. Poate că atunci şoferii au putut observa un strat alb pe şosele. Însă procedura standard a fost urmărită permanent de reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei. Pe străzile centrale, după ce au fost degajate, s-a împrăştiat şi clorură de calciu. Pe spaţiile pietonale am intervenit manual. Punctele de colectare a zăpezii sunt pe strada Octavian Goga, pe Splaiul Crişanei şi pe platoul Lotus. Pe străduţe vom interveni doar la solicitări motivate ale riveranilor, prin intermediul dispeceratului Poliţiei Comunitare, 0259 – 969”. De asemenea, şi reclamaţiile pot fi făcute la acelaşi număr de telefon.

Pentru zilele următoare, prognoza meteo indică ninsori, dar nu aşa de abundente ca cea de sâmbătă noapte.

Cristian Horgos34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor