Deva, reşedinţă europeană ?

Deva, reşedinţă europeană ?
Deva – După şapte săptămâni, în care ziarul nostru a monitorizat atent toate problemele de infrastructură din cartierele municipiului Deva, s-a ajuns la concluzia finală. Aceasta arată că Deva este, încă, departe de un oraş cu „pretenţii” europene.

Cartierul cu cele mai multe probleme este cu siguranţă Nicolae Grigorescu, acolo unde impresia unui nou-venit este că a dat peste un loc uitat de lume şi de… primărie.

Canalizare nu există, iar acolo unde totuşi s-a făcut, e înfundată. Străzile sunt pline de gropi, curăţenia este deficitară, iar zonele verzi au ajuns un lux la care oamenii nu-şi permit nici măcar să se gândească. Faţa cartierului Nicolae Grigorescu indică faptul că aici primăria va avea cel mai mult de lucru.

Canalizarea din pod
Viile Noi este unul din cartierele unde primăria a întreprins cele mai multe lucrări în ultima vreme. Însă canalizarea de pe unele străzi accentuează starea de nemulţumire a locatarilor.

Pe strada Horea problemele apar în timpul sezonului ploios când apa se adună în cantităţi considerabile în curţile sau chiar în casele oamenilor.

Pe această stradă, primăria a demarat, de curând, lucrări la reţeaua de canalizare, însă aceasta este prea înaltă pentru zece gospodării care nu se pot folosi de ea. Pentru a nu fi nevoiţi să-şi facă o canalizare în podul casei, oamenii vor fi nevoiţi să-şi cumpere pompe pentru a putea deversa murdăria din case în reţeaua de canalizare.

Deşi străzile au fost aici asfaltate în cea mai mare parte, iar la cele fără covor asfaltic se lucrează, trotuarele au rămas totuşi pline de gropi.
Progresul este cartierul câinilor vagabonzi. Patrupedele se plimbă nestingherite pe străzi, iar unii cetăţeni le încurajează să nu mai plece, hrănindu-le.

De asemenea, locurile de depozitare a gunoiului sunt puţine, unii locatari fiind nevoiţi să străbată distanţe considerabile pentru a-şi putea arunca în benă gunoiul menajer. Locatarii cartierului se confruntă cu o problemă care mai apare şi în cartierul Gojdu: furtul capacelor de canal. Pentru a nu se fura aceste capace, oamenii au găsit o soluţie extremă şi le-au legat cu lanţul de picioarele băncilor din faţa scării.

Cu toate acestea locatarii spun că vinovaţi nu sunt cei care le fură, ci aceia care le primesc pentru valorificare.

Tomberoane sub fereastră
Faţă de cartierul Progresul, în Gojdu sunt suficiente locuri de depozitare a gunoiului menajer. De fapt, sunt atât de multe tomberoane încât unele din ele au fost amplasate aproape de geamul imobilelor.

Curăţenia lasă mult de dorit în cartier, iar această problemă este completată de numărul mare de câini vagabonzi pe care îi reclamă locatarii.

Locurile de parcare constituie aici o problemă deosebită, oamenii fiind nevoiţi să-şi lase maşinile în plină stradă sau la colţurile intersecţiilor, încurcând astfel circulaţia.

În cartierul Dacia principala problemă este legată de iluminatul public. Pe zone întregi din cartier stâlpii nu au becuri din cauza unei probleme la sistemul de electricitate care durează de 16 ani, conform autorităţilor locale.

Deşi străzile au fost în mare parte făcute, trotuarele pline de gropi sunt în continuare o problemă pentru locatarii cartierului, care cer să li se aducă bănci în faţa scărilor şi mai multe coşuri de gunoi.

Micro 15 este cartierul unde gunoaiele sunt aproape peste tot. Impresia de neglijenţă nu poate fi evitată atâta timp cât oamenii nu dau dovadă de mai mult spirit civic. În interiorul cartierului nu există locuri de parcare, astfel încât locatarii sunt nevoiţi să-şi lase maşinile pe trotuar.
Cartierul Călugăreni este cel mai curat, iar de anul trecut strada care traversează zona a fost asfaltată. Nu total, dar asta e o problemă de care primăria se va ocupa de-abia la anul.

Scuarurile dintre unele drumuri vor fi reduse de la 3.70 m la 50 sau 60 cm. Lucrările vor fi efectuate atât pe străzile Iuliu Maniu şi 22 Decembrie, cât şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu cu scopul de a fluidiza circulaţia.

Normele europene pentru spaţiile verzi intravilane prevăd 12 metri pătraţi de „verdeaţă”/cap de locuitor. Viceprimarul Florin Oancea spune că, dacă se ia în considerare pădurea de lângă oraş, se constată că municipiul Deva îndeplineşte această normă.

„Problema cea mare referitoare la spaţiile verzi e aceea că nu le mai putem mări. La un kilometru de centru e plin de pădure şi dacă ar fi luată în calcul situaţia ar fi alta. În oraşele mari sunt două-trei parcuri mari, dar în Deva problema este puţin mai complicată”.

„Din punct de vedere al stării infracţionale, municipiul Deva nu constituie o problematică deosebită pentru poliţişti, iar la acest capitol oraşul nostru se încadrează sub media pe ţară. Totuşi, cartierele unde se înregistrează cele mai frecvente încălcări ale liniştii şi ordinii publice sunt Micro 15 şi Dacia, unde au loc, sporadic, scandaluri în localuri publice şi certuri familiale. În cartierul Gojdu se înregistrează cel mai des furturi din autovehicule, dar la nivel stradal, în municipiu, nu au loc fapte deosebit de grave. Cele mai liniştite locuri sunt reprezentate de zona Călugăreni şi Cetăţii. Patrule mobile ale poliţiei acoperă tot oraşul, în special pe timp de noapte. De asemenea, patru agenţi de la Poliţia de Proximitate colaborează cu conducerile şcolilor unde organizează periodic şedinţe de consiliere. Facem un apel la spiritul civic al cetăţenilor pentru a sesiza în timp util orice faptă infracţională, astfel încât poliţia să poată interveni rapid şi eficient”, a declarat subinspectorul Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ.

Întrucât iarna se apropie cu repeziciune, viceprimarul Florin Oancea face o trecere în revistă a tuturor lucrărilor care sunt executate în prezent în municipiul Deva.

„În principal se lucrează intens la parcările oblice şi la canalizarea din cartierul Nicolae Grigorescu, iar dacă timpul ne mai oferă răgaz încă două săptămâni eu sunt mulţumit. De asemenea, se lucrează la reţeaua de canalizare din cartierul Viile Noi, care, din păcate, este inutilă pentru aproximativ zece familii din cauza celor patru metri cât e diferenţa de nivel dintre stradă şi imobile. Acei locatari trebuie să-şi cumpere pompe pentru a putea deversa murdăria în reţeaua de canalizare. Am putea să facem o canalizare în spatele grădinilor, dar asta înseamnă ca locatarii să cedeze terenurile primăriei şi nu cred că sunt de acord cu asta”.

În privinţa curăţeniei, viceprimarul afirmă că nu se poate spune despre Deva că este un oraş curat, dar nici murdar. „Curat nu este nici un oraş din ţară. După părerea mea, la nivel de România, Deva s-ar situa la mijlocul clasamentului în privinţa curăţeniei. Raportat la celelalte oraşe, municipiul nostru nu este nici mai curat, nici mai murdar. În Micro 15, problema curăţeniei ţine şi de spiritul civic al cetăţenilor. Acuma primăria nu poate să facă tot, este nevoie şi de ajutorul locatarilor pentru ca zona în care locuiesc să rămână curată”.

Acum că radiografia cartierelor Devei a ajuns la final, viceprimarul Florin Oancea a ţinut să transmită cetăţenilor un mesaj: „Rog cetăţenii să fie la fel de critici ca până acum, dar să facă o critică constructivă în care să-şi exprime obiectiv problemele reale cu care se confruntă, pentru ca noi să le putem remedia. Sperăm ca an de an efortul pe care îl depunem pentru cetăţean să fie vizibil”.

Problema câinilor vagabonzi nu a dispărut complet, oamenii se plâng în continuare de starea proastă a străzilor şi trotuarelor, curăţenia nu este un capitol încheiat în toate cartierele, canalizarea încă este aşteptată de unii locatari, iar spaţiile verzi parcă s-au retras pe dealul Cetăţii.

Cu toate acestea se observă din partea primăriei intenţii bune care în unele cartiere s-au materializat în fapte. Dacă vor reuşi edilii să facă din Deva un oraş de talie europeană, rămâne de văzut, în timp.

Cuvântul Liber va relua, în viitor, analiza asupra oraşului pentru că ziarul nostru lucrează, în primul rând, în slujba cetăţeanului. Dar până atunci, să le urăm domnilor Oancea, Inişconi şi Muntean „spor la treabă” pentru că mai e mult de lucru.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase