Dezbatere pe educaţia şi formarea profesională la absolvenţii de a VIII-a

De Alexandr Guiaș
Dezbatere pe educaţia şi formarea profesională la absolvenţii de a VIII-a
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a lansat în consultare publică propunerea de document de politică publică privind „Opţiunile de educaţie şi formare profesională a absolvenţilor de clasa a VIII-a”.

Documentul-concept pe baza căruia are loc consultarea publică a fost elaborat de reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Centrului Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNIDPT).

Conform Ministerului acesta punctează o serie de elemente: analiza situaţiei actuale a învăţământului profesional; clarificarea specificului programelor de formare în sistem profesional-dual; stabilirea traseelor pentru continuarea studiilor şi ieşirile pe piaţa muncii; solicitările mediului economic privind formarea în sistem profesional-dual.

Pro școala profesională

Ministerul Educaţiei se numără și traiectoria profesională a elevului care se înscrie la această formă de învăţământ. Astfel, dacă în acest moment elevul are ca opțiune doar nivelul 3 de calificare (muncitor calificat), noul pachet de măsuri conține încă două nivele (nivelul de calificare 4 – tehnician şi nivelul de calificare 5 – tehnician specialist).

Opiniile şi sugestiile care se vor face în urma dezbaterii publice cu privire la modificările propuse în documentul-concept „Opţiunile de educaţie şi formare profesională ale absolvenţilor de clasa a VIII-a” a început să se deruleze din 19 mai și se va încheia în 16 iunie.

Cei care doresc să facă sugestii sau propuneri le pot trimite pe adresa de e-mail consultare-dual@tvet.ro. Aceste propuneri sau observaţii pot viza structura şi conţinutul opţiunilor de formare, tipul de contract care reglementează relaţia elev-operator economic, partajarea costurilor de formare în sistem profesional-dual şi sursele de finanţare, certificarea competenţelor profesionale ale elevilor şi nivelul de flexibilitate administrativă.

Având în vedere că aceste consultări se vor face pe regiuni, etapizat, cei interesați, mai ales profesorii sau reprezentanţii elevilor, părinţii și partenerii sociali sunt invitaţi să participe la consultare. La nivel regional, cei din partea de Nord-Vest a țării sunt invitați în această perioadă (6-10 iunie) să-și dea cu părerea legat de documentul concept.

Documentul se află publicat pe site-ul MENCŞ , precum şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. De asemenea, în aceeaşi secţiune se găsește ataşat calendarul consultărilor publice şi formularul de consultare online.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !