Dezbatere pe tema serviciilor sociale

ORADEA - Coaliţia STRONG a organizat miercuri o dezbatere publică pe tema serviciilor sociale oferite în municipiu, la care au participat atât reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Local şi ai ONG-urilor din domeniu, cât şi beneficiari ai serviciilor oferite de acestea.

Totodată, s-a discutat asupra Raportului privind analiza nevoilor grupurilor vulnerabile din Oradea, coordonat şi elaborat de conf. univ. dr. Adrian Hatos şi asupra modului de finanţare a serviciilor sociale din Oradea. „Bihorul e locul în care există cel mai mare dinamism în domeniu, din toată ţara. Cele mai multe ONG-uri pe domeniul social sunt concentrate în judeţul Bihor. Există mult profesionalism aici”, a declarat Corina Dragomirescu, moderatoarea dezbaterii. După ce mai mulţi beneficiari s-au declarat total mulţumiţi de serviciile oferite de diferite fundaţii, reprezentanţii administraţiei locale au luat cuvântul.

 

Propuneri

„Nevoile sunt mai mari decât capacitatea noastră de a le rezolva, dar Primăria salută iniţiativa ONG-urilor şi e dispusă să privească deschis implicarea acestora în deciziile făcute. Nu reprezintă o greutate majoră pentru bugetul local, dar ar trebui să faceţi o analiză asupra eficienţei cu care aceste asociaţii şi fundaţii se pot implica în aceste servicii”, a spus primarul Petru Filip, solicitând totodată ONG-urilor care furnizează servicii sociale să înainteze o propunere comună cu privire la bugetul necesar. Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, a propus inventarierea serviciilor sociale furnizate în Oradea, pentru a se realiza un catalog anual în folosul cetăţenilor. În plus, Coaliţia a fost invitată să participe la lucrările Comisiei pentru muncă, sănătate, familie, protecţie socială şi protecţie copii din cadrul Consiliului Local. Cea de-a treia propunere făcută de Biro a fost angajarea executivului în a înainta Consiliului Local propuneri pentru includerea domeniului social în rândul domeniilor finanţabile.

Chiar dacă au fost invitaţi la o aşa-zisă dezbatere, cetăţenii nu au prea fost lăsaţi să se implice în discuţie. Astfel, în loc să li se indice o soluţie, unii s-au ales cu amânări în loc de răspunsuri concrete, cu precizarea că „există audienţe pentru aşa ceva”. Totuşi, unii beneficiari au fost invitaţi să îşi exprime mulţumirile legate de serviciile sociale oferite în Oradea.

 

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase