Dezbatere pe teme religioase

Dezbatere pe teme religioase
„Biserica, actor activ în relaţiile internaţionale” aceasta a fost tema dezbaterii de luni seara care a făcut ca Aula Magna a Universităţii Oradea să se umple aproape la maxim.

Organizatorii dezbaterii au fost Institutul de Studii Euroregionale al universităţii orădene şi Asociaţia Studenţilor la Relaţii Internaţionale. Studii Europene. Invitaţii, respectiv PS Virgil Bercea, Episcopul Greco – Catolic de Oradea şi PS Petroniu Sălăjeanul, Arhiereul Vicar al Episcopiei Oradiei şi Sălajului au vorbit despre importanţa Bisericii în viaţa tinerilor, dar şi alte subiecte la fel de interesante şi de actualitate.

Moderatorul dezbaterii a fost prof. univ. dr. Ioan Horga, directorul Institutului de Studii Euroregionale. „Suntem fericiţi că avem doi ierarhi activi, militanţi pe tărâmul Bisericii”, a afirmat acesta.

 

Indiferenţă sau ateism?

Prima problemă propusă de Raul Gutin, preşedintele Asociaţiei Studenţilor la Relaţii Internaţionale, a fost aceea dacă indiferenţa religioasă este mai periculoasă decât ateismul.

Răspunsul la întrebare a fost dat de către Episcopul Virgil Bercea:

„Cu siguranţă indiferentismul religios este mult mai periculos decât ateismul”. Acesta şi-a argumentat răspunsul, amintind de celelalte  religii ale lumii, în special de religia musulmană, care, nu mai poate fi ignorată nici în Europa şi nici în lume.

De asemenea, PS Virgil Bercea, le-a explicat tinerilor că indifernţa este mai periculoasă şi prin faptul că tinerii nu mai sunt formaţi aşa cum ar trebui, adică de educarea lor nu se mai ocupă nici familia, nici şcoala şi nici biserica ci mass-media, care promovează tot mai mult şi cu preponderenţă indiferentismul religios.

 

Legături între biserici

Episcopul Virgil Bercea a precizat că o persoană chiar dacă e atee poate să aibă principii morale în viaţă, în schimb persoanele indiferente îşi gestionează singure viaţa, considerând că au dreptul să facă tot ceea ce doresc.

„Există o democraţie bine înţeleasă de unii şi foarte rău înţeleasă de alţii”, a precizat PS Petroniu Sălăjeanul, care le-a spus studenţilor că nu trebuie confundată libertatea cu libertinajul şi democraţia cu demonocraţia, deoarece în momentul în care se întîmplă aşa ceva, omul se separă de Dumnezeu.

Acesta a mai vorbit şi despre legăturile destul de strânse dintre biserici, indiferent de confesiunea lor. În urma subiectelor propuse, studenţii au avut posibitalitatea să pună întrebări celor doi oameni ai Bisericii.

 

Ioana Iuhas

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !