Dezinteres din partea IMM-urilor

Reprezentantii IMM -urilor bihorene ar fi putut învãta ieri cum sã-si evalueze afacerea si cum sã obtinã credite bancare, în conditiile în care, începând cu 1 ianuarie, sistemul bancar românesc va fi reglementat de Acordul Basel II.

Consiliul Local al IMM-urilor din Oradea (CLIMMO) a avut initiativa organizãrii unei conferinte pe tema „Influenta standardelor internationale de finantare asupra întreprinderilor. Reglementãrile Basel II”.

Printre conferentiari s-au numãrat Zenovia Doina Penea, director al Oficiului Camerei de Meserii din România, Rolf Weidman, coordonatorul economic al Departamentului de Consultantã Economicã din cadrul Camerei Mestesugarilor din Koblenz, Angela Coita de la FNGCIMM, Carmen Sasu de la RoMarketing, precum si reprezentanti ai unor bãnci.

Dezinteresati

Desi reglementãrile Basel II vor avea un impact deosebit asupra capacitãtii IMM de adaptare si supravietuire în cadrul UE, IMM-urile bihorene nu par sã constientizeze acest aspect. „Am trimis invitatii la 160 de membri. Din pãcate doar 20% din acestia au ales sã participe”, a spus Ioan Mintas, prim-vicepresedinte al CNIPMMR si presedinte al CLIMMO. „Nu era necesar sã vinã patronii sau administratorii firmelor. Ar fi putut sã-si trimitã contabilii”, a concluzionat Mintas.

Evaluarea riscului

Basel II se axeazã pe trei principii de supraveghere a bãncilor. Primul se referã la nivelul minim de capital propriu, cu luarea în considerare a riscurilor, inclusiv a acelora rezultate din garantiile debitorilor. „Fiecare institutie de creditare va fi verificatã în mod regulat, prin aplicarea unor proceduri corespunzãtoare, pentru controlarea si cuantificarea riscurilor”, a subliniat Rolf Weidman.

Al treilea principiu este cu privire la disciplina pietei si la transparenta tuturor informatiilor relevante pentru aceasta. „S-a dovedit cã la implementarea acestor concepte, IMM sunt suprasolicitate”, a reliefat Weidman. Tocmai din aceste considerente au fost adoptate aspecte speciale pentru IMM-uri. Deciziile Basel II sunt încã în perioadã de probã si în cadrul UE, însã vor deveni obligatorii începând cu ianuarie 2007.

Cert este cã toate bãncile participante la piata internationalã de capital vor fi împãrtite pe clase de risc. Pentru clientii bãncilor, în spetã IMM, asta înseamnã cã si creditele vor fi acordate în baza riscurilor, pornind de la principiul cã o bancã

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !