Dezinteres faţă de patronate

1Comentariu
Dezinteres faţă de patronate
ORADEA – Interesul candidaţilor la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor faţă mediul de afaceri local nu este prea mare.

Asta prin prisma participării la forumul economic: „Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi reprezentanţii mediului de afaceri bihorean, în viziunea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor”, care a avut loc, luni, 26 mai 2008, în Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Municipiului Oradea.
Doar doi candidaţi la fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor: Octavian Bara – PC şi Florian Pantea – PRM, precum şi doi reprezentanţi ai candidaţilor altor două partide: Szabo Odon – UDMR şi Gavrilă Ghilea – PD-L, au onorat cu prezenţa forumul organizat de Jurnal bihorean şi Federaţia Patronilor Bihor (FPB). Ceilalţi au fost prea ocupaţi cu campania electorală, relaţiile cu mediul de afaceri local fiind trecute în planul doi.

„Este unicat în ţară faptul că patronatele locale, organizate într-o asociaţie, doresc să fie parteneri reali de discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean. Păcat că ceilalţi candidaţi sunt dezinteresaţi de relaţia cu mediul de afaceri”, a subliniat Ioan Lucian, preşedintele FPB.

Aeroport

Primul punct pe ordinea de zi a discuţiilor a fost legat de aeroport. „Nu sunt de acord cu poziţia ce s-a luat faţă de actualul aeroport. Cei care au răspuns de acest aeroport nu l-au gestionat cum ar fi trebuit şi am pierdut lupta cu Timişoara şi Clujul”, este de părere Octavian Bara, reprezentantul Partidului Conservator. Referitor la faptul că Aeroportul Oradea nu-i dotat, acesta a exemplificat cu avioanele de tip Boeing 787 care au aterizat la Oradea fără probleme. „Se doreşte cu orice preţ să se demonstreze că acest aeroport nu este fiabil. Eu sunt de acord să se mute în momentul în care se va demonstra că nu mai are capacitatea necesară”, a subliniat Octavian Bara.

Candidatul la şefia Consiliului Judeţean, din partea Partidului România Mare, Florian Pantea consideră că este regretabil faptul că problema Aeroportului vine în discuţie doar în campanie electorală din patru în patru ani. „În această problemă Oradea a pierdut trenul. O soluţie viabilă în această chestiune trebuie luată doar în urma unui studiu. S-a construit până în marginea oraşului de aceea acum eşti tentat să spui că aeroportul este înghesuit dar o decizie în ceea ce priveşte dezvoltarea lui pe actualul amplasament sau mutarea lui în alt loc trebuie să fie luată doar în urma unei analize”, a precizat canditatul PRM.

Gavrilă Ghilea reprezentantul PD-L este de părere că Aeroportul nu se putea în nici un caz dezvolta înspre oraş. „Terenul unde s-ar putea exiden în prezent este înspre Nojorid şi acest teren este proprietatea privată a locuitorilor din aceasta comună. Dar nu cred că spaţiul avut la dispoziţie este corespunzător pentru un aeroport modern”, a precizat acesta.

Szabo Odon, reprezentantul UDMR, spune că Aeroporturile din Cluj şi Timişoara au câştigat lupta cu Oradea, în primul rând prin numărul mai mare de locuitori ale acestor municipii. „Aeroportul Oradea a fost aruncat în curtea Consiliului Judeţean fără finanţere. Nu sunt terenuri în zonă pentru extinderea acestuia. Construirea mall-urilor în zona aeroportului nu a depins de Consiliul Judeţean ci de Consiliul Local”, a precizat Szabo Odon. Construirea unui aeroport lângă Autostrada Transilvania ar putea servi şi pentru alte oraşe din zonă cum este Satu Mare, Zalău sau chiar Debreţin. Acesta a adăugat că există o hotărâre de principiu pentru construirea unui nou aeroport şi un studiu pentru modernizarea celui actual, ce vor fi luate în considerare de noua structură a C.J.

Centru expoziţional

Un centru expoziţional este necesar să se facă la Oradea. Aceasta este părerea celor prezenţi la forum. „Avem un teren de 17 ha, vizavi de Universitate, pe care vrem să construim centrul expoziţional”, a spus Szabo Odon. În privinţa parcurilor industriale acesta se mândreşte că singurul parc de acest fel este la Borş, unde administraţia locală aparţine UDMR.

Gavrilă Ghilea spune că „că aceste parcuri se pot dezvolta şi la nivel de judeţ. Trebuie să avem în vedere o repartizare judicioasă. În Oradea în momentul de faţă spaţii nu prea se găsesc şi nici forţă de mună. În ceea ce priveşte centrele expoziţionale cred că acestea s-ar putea face pe lângă aceste parcuri industriale”.

Candidatul PRM Florian Pantea spune că nu a existat o preocupare pentru realizarea unui parc industrial. Acesta este de părere că în Oradea nu s-au făcut investiţii productive în afară de supermarketuri. „Nu a existat o politică în acest sens. În ceea ce priveşte parcul industrial consider că ar trebui realizat neapărat unul în Oradea şi altele în judeţ”, spune Pantea. În viziunea acestuia, cei care construiesc parcul industrial ar putea face şi centrul expoziţional.

Octavian Bara susţine cu atât mai mult construirea unui centru expoziţional, fiind de ambele parte ale baricadei: şi de partea CJ şi de partea investitorilor. „Un centru expoziţional nu numai că produce, dar şi atrage investitorii. Ca dealer auto am investit milioane de euro şi ajungem să facem expoziţii prin parcări”, a declarat Bara. Vizavi de parcurile industriale, reprezentantul PC crede că ar trebui să vină şi firme străine şi puternice în Bihor. „Noi suntem condiţionaţi politic. Firmele străine pun altfel problema. Ei vin, creează şi dezvoltă locuri de muncă. Trebuie să le asigurăm facilităţi de infrastructură: drumuri, canalizare, apă”, a subliniat Octavian Bara.

Problema turismului este una la care reprezentanţii CJ mai au de muncit şi de unde se pot scoate bani frumoşi la bugetul judeţului.

Dialog economic

Crearea unei comisii de dialog economic la nivel judeţean este agreeată în unanimitate de toţi cei patru reprezentanţi. „Care politician ar fi nebun să spună că nu este de acord cu asemenea comisie, mai ales acum că este campanie electorală”, a precizat mai în glumă mai în serios Szabo Odon. Octavian Bara este de părere că „totdeauna când se poartă dialog, se nasc idei noi”. Gavrilă Ghilea este de părere că o colaborare între cele două părţi ar fi benefică, iar Florian Pantea consideră că este important ca agenţii economici să cunoscă toate deciziile care le afectează afacerile, concluzionînd că trebuie reprezentate şi IMM-urile, deoarece pondera acestora în judeţ nu este neglijabilă.

Lăsaţi orgoliile!

 

 

 

 Aceasta este sugestia făcută de Constantin Badea (foto), directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, candidaţilor la Consiliul Judeţean. Sugestia este valabilă şi în cazul consilierilor locali. „Nu vreau să dau vina pe nimeni, de 18 ani suntem toţi vinovaţi. Parcul industrial este necesar. La fel şi centrul expoziţional. Până când nu se va termina cu orgoliile personale între consilieri (indiferent de partid), nu se va face nimic. Trebuie să se ţină seama de interesul comunităţii judeţului Bihor de circa 600.000 de oameni”, a precizat Constantin Badea.

 

 

 

Baza pe Padiş

 

 

Reprezentantul PD-L Gavrilă Ghilea (foto) spune că partidul său are un program de dezvoltarea a infrastrucrurii, lucru fără de care turismul nu se poate dezvolta. „Îi vom da o importanţă mult mai mare în legislatura viitoare. Vom rezolva drumurile turistice spre Padiş, o zonă foarte frumoasă, a cărei dezvoltare se încearcă, pe unele căi, să se încetinească”, este de părere Gavrilă Ghilea. Alte zone avute în vizor sunt Marghita– Tăşnad, Remeţi – Barajul Leşu şi Bratca – Damiş. Trebuie rezolvată în prumul rând infrastructura şi atunci turismul va fi rezolvat 100%, crede reprezentantul PD-L.

 

 

 

Infrastructură

 

 

 

Oradea (S.Al.) – Florian Pantea, reprezentantul PRM, cred că Bihorul are un relief care nu este exploatat la maxim în prezent. Pentru a putea promova însă turismul în judeţ este nevoie de infrastructură, este de părere acesta. Fără drumuri şi servicii de calitate nu se poate face turism. „Nu fructificăm apele geotermale. De asemenea, produsele artizanale din zona Beiuşului nu sunt puse în valoare, dar nici agroturismul”, este de părere candidatul PRM. Pantea consideră că la nivelul CJ ar trebui să existe oameni specializaţi pentru a accesa fonduri pentru turism.

 

 

 

 

 

 

Strategie de viitor

 

 

 

Octavian Bara (foto), reprezentantul Partidului Conservator,  crede că atunci când doreşti să fii bun într-un domeniu, trebuie să ai o strategie de viitor. „Toate frumuseţile au fost enumerate, dar vrem nişte piloni cum ar fi Felixul, care ar trebui să ofere mai multe variante de petrecere a timpului liber. S-ar putea dezvolta şi alte zone pentru utilizarea apei geotermale, Tincaspre exemplu, fiindcă Bihorul stă pe o mare de apă geotermală”, apreciază Octavian Bara. Acesta a aminitit şi de proiectul parcului de distracţii ce se va construi între Băile Felix şi Băile 1 Mai, pentru construcţia căruia urmează să se organizeze licitaţia.

 

 

  

 

„Drumul vinului”

 

 

Szabo Odon (foto), reprezentantul UDMR este de părere că sunt zone în judeţul Bihor care ar trebui scoase mai mult în evidenţă, zone care au un potenţial turistic major. „În Sălacea sunt mai multe pivniţe decât case, ceea ce ar putea fi o atracţie turistică. Avem pregătit un proiect pentru «Drumul vinului», care sperăm să atragă mulţi turişti. Turismul sportiv şi cultural ar putea fi de asemenea pus mai bine în valoare, putem lua exemplu de la Debreţin. Pentru zona de munte trebuie dezvoltată infrastructura”, a punctat reprezentantul UDMR.

Dan Birta

Simona Albinaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taguri:


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor