Dezlănţuiţi de Ziua Oradiei

Dezlănţuiţi de Ziua Oradiei
Trupe de prima mâna, show de lasere si un foc de artificii nemaivazut, acestea au fost promisiunile cu care organizatorii celui mai important moment al „Toamnei oradene”, Ziua Oradiei, „au momit” în centrul orasului locuitorii urbei.  Dj Project, Stefan Banica jr. si Holograf de Zilele Oradiei 13.10.2005 II Zilele Oradiei 13.10.2005 I Zilele Oradiei 13.10.2005 II Zilele Oradiei 13.10.2005 III

Si se poate spune ca nici unul dintre zecile de mii de locatari temporari ai Zonei zero nu au avut de ce regreta decizia de a iesi în strada la acest veritabil pre-Revelion oradean.

Dance si house


Primele cocotate pe podiumul de spectacole au fost concitadinele noastre adolescente de la Danger, cândva purtatoare ale onomasticii 100% locale Ro-Gerius. Cele doua fete, care au penetrat cu videoclip si pe posturile muzicale TV autohtone, au avut nesansa de a presta în momentul în care o buna parte dintre cei care aveau sa îngroase mai târziu rândurile tineau pumnii strânsi fotbalistilor finlandezi în meciul cu cehii.


Lor le-au urmat pe scena noile vedete ale muzicii house românesti, componentii trupei DJ Project. Lipsa experientei concertelor de asemenea anvergura, dar si repertoriul mai putin cunoscut, cu exceptia a doua-trei piese, au constituit un real handicap în calea încercarilor acestora de a crea o punte de legatura cu publicul. Totusi, spectatorii oradeni i-au primit cu caldura, astfel încât despartirea a fost una civilizata.

It’s only rock’n’roll…


Imediat dupa ce în cealalta parte a Pietei Independentei s-a consumat un alt moment interesant al serii, retragerea cu torte, a venit rândul trupei lui Stefan Banica jr. si al celor de la The Fifty’s sa-si demonstreze aptitudinile artistice. Vreme de mai bine de un ceas, ritmurile rock’n’roll au dominat atmosfera sarbatorii oradene. Apelând la piese proprii, dar si la câteva evergreen-uri ale genului, actorul-cântaret a pus serios la încercare articulatiile multimii care a sufocat parcarea în care doar Luceafarul, pe soclu, a mai ramas „nepasator si rece”. La sporirea efectului de frenezie generala au contribuit si tunurile cu confeti, saci întregi de bulinute colorate fiind împrastiati în crestetele înfierbântate ale petrecaretilor.


Conform obiceiului, ultimii din programul muzical au fost vedetele serii. Dan Bitman si Holograf au facut ceea ce stiu cel mai bine, adica un spectacol total, în cadrul caruia baladele pareau doar pretexte pentru câteva clipe de ragaz între piesele ritmate. Finalul concertului de aproape o ora al veteranilor rockului românesc a fost unul apoteotic, pe fondul hit-ului „Banii vorbesc”.


Cu numai câteva minute înainte de miezul noptii a urmat un alt moment mult asteptat, focul de artificii. Pret de mai bine de un sfert de ora, cerul orasului a fost brazdat de dâre colorate, spre satisfactia unui public pastrat în starea de incandescenta de cei care au ales o coloana sonora perfecta pentru acest punct al serii.

Laura Voicu