Dezvoltare dincolo de spectacol

REŞIŢA – Cei mai mulţi investitori au venit la noi în 2002 şi cu un an înainte. Întîmplător sau nu, în anii 1995, 1996, după mişcările sindicale, din decembrie 1994, de la Reşiţa, care au captivat atenţia preşedintelui României, Guvernului, Parlamentului, întregii ţări şi a mediilor internaţionale, au fost cele mai mici investiţii străine în judeţ.

La drept vorbind, cine vrea să-şi mai investească banii într-un loc unde investitorul e bătut?… Iarăşi nu discutăm dacă revolta muncitorilor era justificată sau nu. Când a început să se instaleze pacea socială şi oamenii şi-au reluat lucrul, a săltat şi numărul investitorilor. În 2002, au investit de şapte ori mai mulţi străini decât în 1995.

Câteva firme au debutat spectaculos, imediat după 1990, dar au dispărut la fel de spectaculos. Şi totuşi, destule firme înfiinţate în aceşti 16-17 ani, ţin capul de afiş şi astăzi. UNITA Asigurări datează din 1991. Şi Luky Color la fel.

Transportul internaţional a fost o afacere bună şi probabil după aderarea noastră la UE va fi şi mai bună. La Caransebeş s-a înfiinţat Westtim SRL, cu capital german (1992). O firmă cu dezvoltare discretă dar statornică.

Sunt câteva puteri economice în zonă, unele cu capital străin, altele cu capital autohton care au folosit această tactică – dezvoltarea dincolo de spectacol. Afacerea cu termopanele a mers excelent. Meidert Pleşa şi Partenerii, care au făcut uşi şi ferestre cât pentru jumătatea judeţului, are aceaşi geneză cu Pangram – capital german, an de naştere (1994).

În 1995 intră afacerile cu haine second-hand şi patronii lor o duc foarte bine. Iar în 2001 atacă italienii cu confecţiile. Cele două tuşe dure ale tabloului nostru. În rest, un turc a cumpărat ştrandul şi a făcut din distracţie o afacere care durează de 11 ani. În agricultura judeţului a investit contele Andre Bardeau (2001).

Un român din Eftimie Murgu, George Dancea, plecat în regimul trecut la Hollywood, SUA, a cumpărat un bloc în Reşiţa care ani în şir şi-a afişat scheletul neputinţei noastre, şi a făcut o afacere imobiliară (2001).

E unul din puţinii românii-cetăţeni ai lumii care a revenit şi ca investitor. Mai ştiu doar două cazuri, un etnic german, Haustner, plecat din Brebu Nou, a început cu drumuri forestiere dar acum face şi alte construcţii, şi Olga Bitterman, plecată tot în Germania, care a impus pe piaţă mobila Forelle (Bocşa, 1999).
(N.R.) În paranteză este trecut anul constituirii firmei.

Dorina Sgaverdia
dorina.sgaverdia@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !