Diagnosticul „cancer“ nu mai înseamnă moarte

Reactualizat la:
Diagnosticul „cancer“ nu mai înseamnă moarte
Până de curând, în România diagnosticul de cancer însemna şi moartea aproape sigură a bolnavului. În prezent, din cei 355.000 de bolnavi de cancer, peste 100.000 au şanse de vindecare totală, iar alţi 200.000 pot supravieţui până la 10 ani.

Din păcate, aproape 70% dintre bolnavi vin la spital în ultimele stadii. „În primele două stadii, boala este vindecabilă şi se pot face tratamente, chiar şi cu intervenţii radicale, dar care duc la însănătoşirea totală”, afirmă conf.dr. Lucian Miron, preşedintele comisiei de oncologie din cadrul Colegiului Medicilor din România.

Chiar şi tumorile descoperite târziu, în stadiile III şi IV, adică metastatice, au devenit boli cronice, spun specialiştii. Un astfel de bolnav poate trăi mai mult de 10 ani cu menţinerea calităţii vieţii şi fără dureri sau suferinţe. „Avem cazuri de metastaze osoase la cancere de sân cu supravieţuiri ce depăşesc 10 ani”, susţine conf.dr. Lucian Miron. La metastazele hepatice, rata de supravieţuire este de peste şase ani, iar la metastazele bronhopulmonare şi pe colon, de peste cinci ani.

Specialiştii români spun că în 60 la sută din cancerele depistate în stadiul III rata de supravieţuire a ajuns la peste 10 ani.

Dintre bolnavii descoperiţi în ultimul stadiu al bolii, 10% supravieţuiesc cinci ani, iar 5% pot trăi şi 10 ani. “În România, cancerele din stadiile I şi II se vindecă în proporţie de 90%. Cei mai mulţi bolnavi sunt însă depistaţi în forme avansate ale maladiei, dar chiar şi aşa rata de supravieţuire a crescut, în ultima perioadă, cu circa 40%, deşi este mai mică decât în alte ţări”, afirmă dr. Dana Stănculeanu, director medical al Institutului Oncologic Bucureşti.

Faza asimptomatică are, de fapt, simptome

Oamenii ajung târziu la medic pentru că tumorile dau simptome vizibile prea târziu. Cu toate acestea, spun oncologii, există câteva semnale de alarmă care necesită prezentarea la medicul specialist. Primul semnal de alarmă îl reprezintă orice formaţiune tumorală sau orice umflătură la nivelul vreunui ţesut. Totodată, orice rană care nu se vindecă în timp de şapte zile, orice pierdere de sânge inexplicabilă şi orice modificare a culorii, formei şi conturului unei aluniţe sunt simptome îngrijorătoare. Potrivit oncologilor, consultul medical este obligatoriu la orice tulburare de înghiţire şi orice modificare a caracterului vocii, cu răguşeală persistentă sau tuse mai mult de şase zile. De asemenea, constituie un semnal de alarmă orice modificare a tranzitului intestinal obişnuit, fie că e vorba de constipaţie sau diaree, precum şi orice tulburare urinară.
Gandul0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !