Diagnozele societăţii româneşti

Diagnozele societăţii româneşti
ORADEA – Andrei Marga, fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, a susţinut o conferinţă la Primărie.

„Societatea actuală. Diagnoze” a fost titlul conferinţei susţinute de Andrei Marga, miercuri, la Primărie. Filosoful clujean, fost ministru al Învăţământului şi ex-rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, a vorbit în faţa unui public de intelectuali, în rândurile căruia s-au aflat episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi o serie de universitari. Oficiile de gazdă au fost făcute de Traian Ştef, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, instituţie care l-a invitat pe conferenţiar.

„În cultura noastră se simte nevoia de a elabora analize mai largi, fără de care nu e posibilă nici o decizie înţeleaptă, nici un pas înainte”, a motivat Marga, în deschiderea prelegerii, subiectul ales. Vorbitorul a atras atenţia asupra rapidităţii cu care în ultimii 50-60 de ani se înlocuiesc diagnozele sociale, după care a trecut în revistă principalele teorii, începând cu „societatea industrială” şi până la „sfârşitul istoriei”, respectiv „societatea postseculară”. Conferenţiarul a insistat mai mult asupra concepţiilor lui Max Weber, un filosof protestanto-liberal, nu îndeajuns de cunoscut în România.

Surse de motivare

În opinia lui Andrei Marga, o problemă principală a societăţii actuale este recuperarea religiei. „Democraţiile nu vor putea merge mai departe dacă nu găsesc surse de motivare a cetăţenilor. Cade asumpţia că se poate face democraţie în afara religiei”, a afirmat invitatul. Democraţia românească este una de tip procedural, pentru majoritatea cetăţenilor aceasta constând în alegerile libere, consideră Andrei Marga, care nu a ratat ocazia de a trage nişte săgeţi către politica „dâmboviţeană” care guvernează România.

Zoltan Pengo0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase