Dihonie industrială în plenul Județului

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Dihonie industrială în plenul Județului
Plenul Consiliului Județean a oferit, marți, scene de natură să mâhnească electoratul bihorean.

Liberalii au votat împotriva măririi capitalului social la SC Parcuri Industriale Bihor și împotriva bugetului acestei societăți înființate de Consiliul Județean, invocând o serie de nemulțumiri.

În ciuda faptul că Executivul a încercat să-i convingă pe liberali că nu se dorește altceva decât să se facă progrese cu parcurile industriale de la Tileagd, Săcueni, Tămășeu și, mai nou, Drăgănești, liberalii au fost de neînduplecat. La un moment dat s-a pus și problema numărului de voturi necesar pentru ca aceste HCJ să treacă.

Până la urmă, secretarul Soltănel a intervenit, arătând că, potrivit Regulamentului CJ Bihor, sunt suficiente 18 voturi, pe care coaliția PSD-UDMR-ALDE le are, chiar dacă o sentință a Curții de Apel București arată că în spețe similare, ce privesc majorări de capital prin hotărâri ale legislativelor locale, e nevoie de două treimi.

„Dar sentințele nu sunt izvor de drept”, a precizat Soltănel, informându-i pe consilierii județeni că problema poate fi tranșată doar de instanța de judecată. Aceasta dacă liberalii au de gând să atace în instanță hotărârile CJ Bihor proaspăt adoptate cu votul coaliției PSD-UDMR-ALDE.

Problema banilor…

Consilierul județean Călin Gal a anunțat din start că va vota împotrivă, deoarece banii nu s-ar duce cu precădere pentru finalizarea investițiilor la Tileagd și Săcueni, necesare infrastructurii parcurilor. Aceasta deoarece, spre deosebire de Tămășeu și noutatea Drăgănești, acolo lucrările în teren sunt avansate, cazul Tileagdului, sau demersurile cunosc progrese, cazul Săcueniului.

„Tileagdul poate fi finalizat anul acesta. Se vor dezvolta acolo și alte societăți mai mici, locale. Este foarte important să nu blocăm Tileagdul”, a răspuns vicepreședintele Bodea (ALDE). Fără ecou la majoritatea liberalior. „Cereți parcuri industriale, dar non-stop votați contra”, le-a aruncat și președintele Pasztor, liberalilor.

Lui Gal i s-a arătat că, în proiectul de hotărâre, banii sunt direcționați cu precădere către lucrările de la parcurile din Tileagd – 5,3 milioane lei și Săcueni – 3,4 milioane lei, aspect subliniat și de reprezentantul SC Parcuri Industriale Bihor SA, Marius Mudura.

… și a suprafețelor

Nu a existat o unanimitate nici în PNL legat de acest subiect, deoarece consilierii Nicolae Bodea, Peti Iosif și Kiss Janos au votat pentru, având în vedere faptul că parcul dorit la Drăgănești este la limita de proprietate cu Beiușul, aspect reliefat de vicepreședintele Mang (PNL).

În schimb, consilierii județeni Sebastian Lascu și Gheorghe Neag s-au abținut, acesta din urmă reclamând suprafața mică, de până în 10 hectare, alocată la Drăgănești. Neag afirmă că va fi greu de cooptat un investitor serios pe o asemenea suprafață, considerată ca fiind insuficientă. O „ogradă industrială”, după cum s-a exprimat Neag.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor