Din 1 ianuarie 2019 creşte taxa pentru gunoi

De Cristina Ghilea
6Comentarii
Din 1 ianuarie 2019 creşte taxa pentru gunoi
La finele lui 2019, când expiră contractul oraşului cu RER Vest, Oradea ar urma să intre în sistemul judeţean de gestiune a deşeurilor prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor. Doar că primarul Ilie Bolojan zice că a început tatonările pentru ieşirea Oradiei din afacere.

Consiliul local a votat miercuri, „cuprinderea în tarifele de depozitare percepute, din 1 ianuarie 2019 de către societatea Ecobihor SRL, a contribuţiei pentru economia circulară pentru deşeurile municipale(…) în valoare de 27 lei+TVA pe tonă”. E vorba de o taxă nou introdusă, care se calculează raportat ca cantitatea de deşeu depusă pe haldă, încasată de anul viitor, la Fondul Naţional de Mediu.

În tariful pe persoană, această taxă va însemna un plus de 0,23 lei. În plus, RER Vest va mări tariful cu încă 0,23 lei – aferent creşterii salariului minim şi 0,13 lei – aferent inflaţiei. Astfel, tariful la gunoi va ajunge la 10,76 lei faţă de 10,06 lei/persoană, cum e acum.

Separat

Nemulţumit de ritmul în care avansează lucrurile în ADI Ecolect, pe fondul veşnicelor scărmăneli politico-administrative dintre CJ Bihor şi Primăria Oradea, Bolojan spune că există o corespondenţă cu CJ, prin care Primăria tatonează varianta ieşirii din Ecolect.
Miza ar fi organizarea unei licitaţii proprii pentru servicii de salubrizare, separat de Zona Metropolitană Oradea, din care face parte, prin prisma ADI Ecolect.

Prăpăstios, primarul anticipează că, judecând experienţele avute de Arad sau Timişoara în ADI-urile proprii, Oradea ar putea ajunge înecată de gunoaie în absenţa unui control strict asupra operatorului.

În plus, Bolojan anticipează că, dacă procedura se lungeşte dincolo de termenul retragerii RER din Oradea, urbea ar trece printr-o criză a gunoiului fără precedent.

În grafic

Prin purtătorul de cuvânt, Adrian Şimon, Consiliul Judeţean ne-a transmis că, dincolo de disputa politică, „e în grafic” procedura pentru achiziţia operatorilor de salubrizare pentru cele şase zone în care e împărţit judeţul – ZMO, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita şi Valea lui Mihai plus staţia de tratare mecanico – biologică. Pentru fiecare dintre aceste obiective a fost recepţionat caietul de sarcini iar în semestrul I din 2019 urmează lansarea licitaţiilor pentru desemnarea opetarilor de salubritate.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor