Din 1 iunie, program obligatoriu de funcționare, în Centru

De Cristina Ghilea
31Comentarii
Din 1 iunie, program obligatoriu de funcționare, în Centru
Până în 2020, vor mai fi introduse, gradual, și alte constrângeri.

Votat de Consiliul local anul trecut, în septembrie, proiectul primarului Ilie Bolojan de a impune reguli de mall în Centrul istoric produce primul efect vizibil în teren de luna viitoare.

Localurile de alimentație publică și firmele care au comerțul ca obiect de activitate trebuie să se organizeze astfel încât să acopere programul impus de vară, intervalul orar 10:00 – 21:00.

„Pentru a evita aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cei care deţin societăţi comerciale trebuie să solicite modificarea orarului de funcţionare corespunzător nivelului minim obligatoriu menționat anterior. Precizăm faptul că modificarea orarului impusă prin prezenta măsură este scutită de plata taxei speciale de modificare a orarului”, transmite Primăria printr-un comunicat de presă.

Regulament

Modificările impuse de administrația Bolojan în Centrul Istoric se referă la mai multe aspecte. În primul rând, din acest an, urmează să fie supraimpozitate cu 50% spațiile comerciale centrale neocupate. Apoi, Bolojan a insistat pentru excluderea unor activități din acest perimetru – comerțul cu produse second hand, casele de amanet și jocurile de noroc.

Impunerea referitoare la program, general valabilă din 2020, ar avea rostul să facă Centrul istoric mai atractiv.

În opinia primarului, „cei care nu se pretează la un orar obligatoriu, în câţiva ani să plece”. Băncile, de exemplu, sunt ţinta acestei politici. „Să nu se lăbărţeze pe suprafeţe mari în Piaţa Unirii”, e avertismentul lui Bolojan.

Acum, în Piaţa Unirii, cele mai vaste spaţii le ocupă Banca Raiffeisen, chiriaşa Primăriei, şi Banca Transilvania, la intrarea pe Alecsandri. În opinia primarului, acestea ar trebui să se limiteze la căi de acces mai modeste şi să facă loc activităţilor cu rulaj mare în weekend.

Orar obligatoriu

„Primăria Oradea aduce la cunoştinţa publicului faptul că, potrivit Regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 827 din 28.09.2017, începând cu 1 ianuarie 2018 sunt în vigoare o serie de măsuri de reglementare a activităților economice.

Aria teritorială de aplicare o reprezintă zona centrală din cadrul Centrului Istoric, reprezentată de str. Republicii (tronson de la Magazinul Crișul – str. Iosif Vulcan), str. Iosif Vulcan (tronson cuprins în str. Republicii şi Piaţa Ferdinand), Piața Ferdinand, str. Madách Imre, str. Patrioţilor, str. Moscovei (tronsonul cuprins între str. Republicii şi str. Patrioţilor), Piața Unirii, str. Vasile Alecsandri, str. Independenței (troson între Piața Unirii și Piaţa 1 Decembrie).

Conform regulamentului aprobat, orarul minim obligatoriu de funcționare pentru activitățile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile cuprinse în zona centrală va cuprinde cel puțin: a. În perioada 15 aprilie – 15 octombrie: intervalul orar 10 – 21 respectiv b. În perioada 16 octombrie – 14 aprilie: intervalul orar 10 – 19.

Orarul minim obligatoriu de funcționare se aplică gradual, pe baza CAEN-ului menționat în certificatul de la ONRC, astfel:

– începând cu 1 ianuarie 2018: CAEN 561, 563 (alimentație publică)

– începând cu 1 iunie 2018: CAEN comerț și servicii, altele decât 561 și 563

– începând cu 1 ianuarie 2020: tuturor operatorilor economici care desfășoară activitate în zona centrală”, mai arată comunicatul Primăriei.31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor