Din 1990, Hunedoara e în cădere liberă

2Comentarii
Din 1990, Hunedoara e în cădere liberă
DEVA – Orice indicator economic sau social al judeţului Hunedoara, raportat la anul 1990, îţi dă fiori şi te pune pe gânduri.

Concedierile masive din industrie sau desfiinţarea totală a unor ramuri industriale a făcut ca producţia industrială a judeţului în anul 2005 să fie la un sfert din valoarea înregistrată în 1990. Practic, producţia industrială a judeţului scăzut de patru ori în acest interval de timp. „ Dacă în 1990 urmăream indicatorii care să ne arate producţia marfă sau producţia globală a judeţului, astăzi aceşti indicatori nu mai pot fi luaţi în calcul pentru că nu mai avem industrie în judeţ ” spune Traian Laslău directorul Institutului de Statistică Hunedoara.


În 1990 numărul salariaţilor din judeţ care lucrau în industrie era de 129.539. Ultima evaluare a numărului de angajaţi din industria hunedoreană, datează din 2005 când scriptic erau înregistraţi 55.803 de angajaţi. Lipsa unor programe coerente de reconversie profesională şi a unor soluţii viabile pentru aceşti oameni a dus la o creştere continuă a fenomenului migraţiei. O lipsă totală de viziune a celor care au condus acest judeţ din 1990 încoace a făcut ca cei disponibilizaţi în loc să se regăsească în alte sectoare de producţie, să îngroaşe numărul căpşunarilor în Spania sau a constructorilor în Italia.
Toată această cădere în gol a industriei din judeţ nu putea să nu aibă repercursiuni şi asupra vieţii sociale a hunedorenilor.


Astfel, dacă ne raportăm la anul 1990, numărul locuitorilor din judeţ a scăzut de la an la an. Astfel dacă în anul 1990 populaţia judeţului era de 568.023 de locuitori, în 2007, numărul hunedorenilor a ajuns la 472.284.
Îngrijorător este faptul că din 1990 în judeţul Hunedoara nu a mai fost înregistrat un spor natural pozitiv. Practic numărul celor decedaţi nu a fost niciodată din 1990 încoace mai mic decât numărul noilor născuţi.
„ Migraţia locuitorilor judeţului spre alte locuri şi natalitatea în continuă scădere a făcut ca acest judeţ să nu mai cunoască un spor natural pozitiv din 1990 încoace” a declarat Traian Laslău.

Viitorul sună…rău!
Previziunile făcute de Institutul de Statistică al judeţului pentru anul 2025 sunt dintre cele mai sumbre. Dacă nu se va pune accentul pe protejarea familiei şi o mai multă susţinere pentru a încuraja creşterea natalităţii, populaţia judeţului va continua să scadă îngrijorător. Astfel o variantă mai puţin pesimistă a acestei previziuni arată că populaţia judeţului va ajunge în anul 2025 la 376.500, cu aproape 100.000 mai puţin decât în prezent. Toate celelalte grupe de vârstă până la 65 de ani vor cunoaşte o scădere ca număr de persoane, iar grupa de vârstă peste 65 de ani va fi în creştere.


„ Am atras atenţia celor abilitaţi să ia măsurile care se impun, deoarece previziunile făcute de către noi nu aduc nimic bun. Trebuie ca cei tineri să fie sprijiniţi, un accent deosebit trebuie pus pe creşterea natalităţii. Riscăm ca să avem o populaţie mai mică şi îmbătrânită în judeţul Hunedoara” a declarat Traian Laslău.

 

Iulian Stroia2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor