Din 2007, noi probleme fiscale

Din 2007, noi probleme fiscale
REŞIŢA – Unul dintre domeniile care a suferit modificări majore odată cu aderarea noastră la UE este fiscalitatea. De la 1 ianuarie 2007 avem un nou Cod Fiscal, la standarde europene.

Acesta prevede noi reglementări, atât pe partea exportului şi a importului de bunuri, cât şi a impozitului pe profit, TVA-ului sau taxelor vamale. Toate au intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Fără TVA

Firmele înregistrate ca plătitoare de TVA care vor importa, după 1 ianuarie 2007, din ţări extracomunitare nu mai plătesc în vamă taxa pe valoare adăugată. Acele persoane care nu sunt însă înregistrate ca plătitoare de TVA vor achita TVA-ul aferent mărfurilor importate, acestea fiind considerate consumatori finali.

Până anul acesta, firmele plăteau în vamă TVA-ul aferent importului, urmând ca suma să fie rambursată de către Ministerul Finanţelor, după depunerea decontului de TVA. În acest fel, în acea perioadă, care putea să fie şi de câteva luni, banii firmei erau blocaţi.

De asemenea, de anul acesta, contribuabilii vor depune deconturi de TVA şi pentru achiziţiile intracomunitare, inclusiv pentru cele care includ achiziţiile de mijloace de transport noi, sau de produse accizabile.

Persoanele care realizează activităţi economice sau prestări servicii în mod independent, adică în afara salariului şi ale căror venituri depăşesc, anual, plafonul de 35.000 de euro trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA.

Altfel, li se vor calcula penalizări la sumele datorate şi neachitate către bugetul statului. Acei contribuabili care, spre exemplu, au depăşit anul trecut nivelul veniturilor realizate de 2 miliarde de lei şi s-au înregistrat ca plătitor de TVA vor rămâne astfel înregistraţi în 2007, chiar dacă, în decursul anului viitor, veniturile realizate nu vor sări de plafonul de 35.000 de euro.

Doina Rolea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !