Din cauza deficitului, Ungaria caută forță de muncă străină

17Comentarii
Din cauza deficitului, Ungaria caută forță de muncă străină
Datorită deficitului de pe piața forței de muncă din Ungaria, Mihaly Varga, ministrul ungar al Economiei, declară că este nevoie de străini, din ţări cu „tradiţii culturale asemănătoare.”

„În sectoarele în care ne confruntăm cu penurii, sunt convins că trebuie să găsim o soluţie temporară prin aducerea de forţă de muncă din Uniunea Europeană sau din ţări terţe”, a declarat Mihaly Varga.

Ministrul Economiei a insistat că imigraţia pe care intenţionează să o favorizeze va viza în principal cetăţeni „ai ţărilor care au tradiţii culturale asemănătoare” cu Ungaria. Confederaţia Ungară a Muncitorilor şi Întreprinzătorilor din Ungaria se gândeşte la atragerea forţei de muncă din ţările vecine unde mulți cetăţeni au rădăcini ungare. Conform Tratatului de la Trianon, Ungaria a pierdut teritorii în favoarea Serbiei, Ucrainei, României şi Slovaciei.

Dirk Wölfer, membru al Camerei de Comerţ germane din Budapesta, a declarat că firmele germane care reprezintă un sfert din cele străine în Ungaria, intenționează să își restrângă activitatea fiindcă lipseşte forţa de muncă. „Pe termen lung ne gândim dacă avem suficient de multă forţă de muncă. Investim numai dacă ştim că avem suficient de mult personal la dispoziţie”, a declarat Wölfer pentru DW.

Motivul principal este rata scăzută a nașterilor și migrația cetățenilor către occident, o problemă cu care se confruntă majoritatea țărilor central și est-europene. Astfel, în 2011, este pentru prima oară în ultimii 50 de ani când în Ungaria se numără o populație de sub 10 milioane. Peste 400.000 de cetăţeni ungari au plecat la lucru în Europa Occidentală în ultimii opt ani.

„Cred că avem nevoie de muncitori calificaţi din străinătate. Pe termen mediu sau chiar lung, imigraţia ar fi foarte importantă pentru Ungaria”, a declart Ferenc Rolek, vicepreşedintele Confederaţiei Ungare a Muncitorilor şi Întreprinzătorilor.

În contextul dezvoltării industriei auto, Ungaria are nevoie de cel puţin 50.000 specialişti, în principal tehnicieni mecanici şi electronişti. „Ar fi păcat să ratăm vreo investiţie majoră din cauza lipsei forţei de lucru”, a subliniat Varga.

Premierul Viktor Orban a luat măsuri dure pentru limitarea imigraţiei extracomunitare. Pe 2 octombrie în Ungaria va avea loc un referendum pe tema cotelor de distribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor