Din dragoste pentru teatru

Din dragoste pentru teatru
Fericita a fost initiativa Revistei Familia de a strânge în paginile unei carti, din pacate postuma, o parte dintre cronicile de teatru ale recent disparutului Dumitru Chirila.

Lucrarea „Teatru – fragmente dintr-o istorie traita”, aparuta în cadrul proiectului Familia 140 (proiect dedicat aniversarii a 140 de ani de la înfiintarea publicatiei) si editata de Biblioteca Revistei Familia, parcurge aproape patru decenii (1965-2003) de arta dramatica oradeana si nu numai. Scena locala îsi ia însa partea leului, spectacole care au constituit adevarate repere pentru lacasul Thaliei de pe malurile Crisului Repede, dar si momente mai putin faste, fiind surprinse „la cald” de catre cel recunoscut în breasla ca maestru al cronicii dramatice. O lectura document


Dragostea enorma a lui Dumitru Chirila pentru spectacolul de teatru razbate pâna si din exigenta cu care trateaza subiectul, exigenta care, nu de putine ori, asa cum li se întâmpla deseori purtatorilor de microb jurnalistic, a generat suparari, despre care colaboratorul sau Mircea Morariu spune, în prefata cartii, ca au esuat dezarmate în fata argumentatiei lucide a cronicarului.


Structurata în trei parti distincte – Teatrul din Oradea, Mari regizori, Prin teatrele din tara – cartea lui Dumitru Chirila este, pentru orice cititor, nu numai pentru iubitorul de teatru, o lectura captivanta si, în acelasi timp, prin acuratete si stil, un manual pentru gazetarii care se aventureaza pe acest tarâm al cronicii de teatru.

Nu în ultimul rând, lucrarea sa este, asa cum o sugereaza si titlul, un document, o fila din istoria traita de cel mai avizat observator oradean al fenomenului teatral.

Valentin Buda