Din „insula şerpilor” în colonia-pilot

Din „insula şerpilor” în colonia-pilot
25 de familii de rromi locuiesc acum în căsuţe cochete într-un cartier la intrarea în Sălard. Oamenii au fost mutaţi acolo după ce ani de zile au trăit în condiţii greu de imaginat.

Mărturie a vieţii printre gunoaie, ape şi şerpi este doar albumul de poze de pe masa primarului Nagy Miklos. Cocioabele din cărpici acoperite cu zdrenţe au fost rase cu buldozerul.

 

Amintiri dintre coperţi

Familiile de rromi trăiau în Sălard izolaţi, în apropierea haldei de gunoi. „Erau atât de murdari că, de exemplu, atunci când intrau în magazin ceilalţi cumpărători ieşeau afară”, spune primarul Nagy Miklos. Case din pământ sau corturi din folie sprijinită în câteva bărne.

Acoperiş din cărpe, animale care cresc în mocirlă printre copii. Sobolani şi şerpi la tot pasul. Nu sunt secvenţe dintr-un film de groază, ci clipe din viaţa de zi cu zi a rromilor din Sălard în anul 2003. Imaginile au fost surprinse pe peliculă şi prezentate în ţară şi străinătate ca o punte între prezent şi trecut.

Primarul de Sălard spune că întregul proiect a pornit de la principiul că „trăim împreună cu rromii, dar nu-i totuna cum trăim”.

Nagy Miklos spune că „nu trebuie vorbit de mari sume de bani pentru a realiza asemenea proiecte. Consiliul local a votat în unanimitate să punem la dispoziţie un teren, iar Fundaţia Maica Tereza a construit. Important este să ai informaţia”.

Trăim împreună

Doi ani de zile le-au trebuit autorităţilor din Sălard şi Fundaţiei Maica Tereza să schimbe viaţa rromilor din Sălard. „În 2003 am început să gândim proiectul, în 2004 l-am finalizat, iar în 2005 am predat ultimul segment de case”, povesteşte primarul Nagy Miklos. Mai greu s-a dovedit a fi însă lucrul la mentalitatea oamenilor. „Toate casele au apă caldă.

Există şi o femeie de serviciu care îi supraveghează pe locuitorii din cartier să facă baie cel puţin o dată pe săptămână. Dacă majoritatea familiilor s-au bucurat mult că au aceste condiţii, am avut şi caz în care au venit peste mine în birou şi m-au întrebat cum îmi permit să-i oblig să se spele o dată pe săptămână. Au spus că, decât să facă asta mai bine se mută înapoi”, povesteşte primarul.

După ce rromi din Sălard au fost mutaţi în noul cartier s-a dus vestea că în comună se dau case. Aşa că alţi rromi, nomazi au venit şi s-au stabilit pe insula părăsită, în speranţa că vor primi o locuinţă în noul cartier. „Nu eram rromi din comuna noastră, aşa că am fost nevoiţi să-i evacuăm, fiindcă altfel intram într-un cerc vicios şi nu mai puteam face faţă solicitărilor”, povesteşte primarul.

După ce cartierul din Sălard a prins contur, primarul Nagy Miklos a fost invitat, de două ori, în faţa consilierilor din Biharia pentru a-i convinge că proiectul funcţionează. Azi, un asemenea cartier poate fi văzut şi la intrarea în Biharia.

Bursasiu Veronica

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !