Din neolitic la baroc-rococo în Cetate

De Daiana Pop
Reactualizat la:
Din neolitic la baroc-rococo în Cetate
Studenţii de la Facultatea de Arte au făcut demonstraţia creativităţii, originalităţii şi talentului lor.

Cetatea din Oradea a găzduit, duminică, 10 iulie, în interiorul zidurilor sale, recent reamenajate, Gala Diplomelor 2016 a studenţilor anilor I și II şi a absolvenţilor, din cadrul Universității Oradea, Departamentul de Arte Vizuale ̵Modă. Publicul a fost cuprins de o atmosferă încântătoare, spectacolul s ̵ a derulat atât cu momente minutate în care s ̵ au putut admira creaţiile tinerilor, dar și cu momente artistice de altă natură, și anume muzicale, susţinute de Kristina Szabo, solista grupului Steel Cross. .

Spectacolul a început cu o colecţie inspirată de o idee originală: binecunoscutul fermoar. Modelele au defilat în ţinute inedite, alcătuite din trei elemente de bază: fermoarul, alternanţă de alb/negru, originalitate. Această colecție nu a avut doar menirea să ne încânte cu ţinute adaptate stilului feminin, ci ne-a oferit şi plăcerea de a admira și o ținută masculină, care a adăugat celor trei elemente iniţiale un al patrulea: stilul samurai. O surpiză plăcută, a studentului Ioan Cercea. moda 26ionut

Următoarea colecție a surprins felul în care o simplă camaşă poate evidenţia frumusețea feminină. Astfel,opt ţinute inspirate din rafinatul stil Art Nouveau, s ̵ au prezentat publicului. Nu departe de această semnătură feminină a fost colecţia ,,Cucuteni”. Aceasta a spus câte ceva despre puterea rebeliunii feminine, care, precum Neoliticul pentru erele ce l ̵ au precedat, se află la baza existenţei tinerelor cu vârste cuprinse între cincispreze și optsprezece ani, categorie de vârstă căreia această colecţie i se adresează.moda2

De la o epocă preistorică, direct la Evul Mediu, colecţia ,,Ballatores” a fost inspirată din armura cavalerilor. Compusă din opt piese vestimentare, aceasta s ̵ a remarcat atât printr ̵ o prestanţă impunătoare, cât şi prin senzualitate şi feminitate. Făcând un nou salt în timp, absolventa Blaga Bianga ne ̵ a adus pe podium atmosfera anilor ’20, Epoca Jazz ̵ ului. Ţinutele ne ̵ au reamintit de faptul că simplitatea este, a fost şi va fi simbolul eleganţei.

moda37

Următoarea colecţie a adăugat un moment de sensibilitate spectacolului. Inspirate dintr ̵ o etapă magică din viaţa unei femei, aceea de a da viaţă, ţinutele au adus publicului atmosfera primăverii, punănd accent pe starea de confort a femeii însărcinate. În continuare, Eva Gyurkovits ne ̵ a propus colecţia ,,Espagna Canti”, inspirată din tradiţia veche spaniolă, combinănd roşul cu negrul. Supriza adusă de această colecţie, în afară de iscusinţa cu care ţinutele au reprodus prin înfăţişare momente de toreador şi matador, a fost dansul absolventei cu partenerul său, pe care aceasta l ̵ a executat purtănd una dintre creaţiile sale proprii.

Un stil misterios

Următoarele zece ţinute ne ̵ au scos din universul feminin, colecţia ,,Anthem” a fost destinată bărbaţilor cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani. Pentru aceasta a fost adoptat stilul goth ninja, un stil misterios și irascibil, care a rămas ca o pată de culoare pe toată durata spectacolului. În opoziţie cu acest stil masculin a fost colecţia ,,She’lls”,care ne ̵ a prezentat impactul pe care simplitatea și rafinamentul îl pot creea asupra oricărui public. Inspirate din structura celor două specii de scoici, Tridacna și Nautilus, ţinutele au fost graţioase, compoziţii în relația plin ̵ gol, mat ̵ lucios, spumoase și pline de mister.

moda76

Executând un nou salt în timp, Cristina Borha ne ̵ a adus o colecție în stilul Romantic Goth, sobru, care ne ̵ a trimis cu gândul la vitraliile catedralelor secolului XIV. Ţinutele au fost compuse din textile opace și transparente, adaugând elemente arhitectonice înalte și zvelte, adaptate siluetei feminine.

moda 16

În finalul serii am admirat colecţia ,,Geneviève”, ce a avut ca sursă de inspiraţie stilul baroc ̵ rococo. Cele zece ţinute au debordat de eleganţă și originalitate, fiind îndrăzneţe și spectaculoase. Manechinele Amaliafashion Management au pus în valoare creaţiile studenţilor, coordonate de profesorii Olimpia Urdea, Mihaela Tătulescu, Anca Popescu Raţiu, Jakab Amalia. Acest eveniment ne-a reamintit faptul că moda este una dintre cele mai puternice forme de artă, fiind o combinaţie între arhitectură şi pictură, stil şi eleganţă , personalitate şi voce proprie.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !