Din scaunul cu rotile ajungi mai greu la drepturile tale

De Delia S. Barbu
Reactualizat la:
Situaţia familiei Etel şi Attila Berki, nu s-a schimbat cu nimic din august
Situaţia familiei Etel şi Attila Berki, nu s-a schimbat cu nimic din august
O mamă despărţită de copilul ei, în ciuda iubirii pe care şi-o poartă amândoi, şi povara unui handicap ce pare de două ori mai grea atunci când îţi doreşti să te faci folositor, dar nimeni nu vrea să te angajeze. Aceasta este povestea familiei Berki din Cenei. Pentru că primăria spune că nu le poate găsi o locuinţă unde să stea împreună cu copilul lor, şi pentru că oamenii de afaceri nu au timp să le citească povestea, Etel şi Attila Berki mai speră în bunătatea Crăciunului.

Situaţia familiei Etel şi Attila Berki, nu s-a schimbat cu nimic din august. Plecaţi din casa părintească retrocedată foştilor proprietari, au fost nevoiţi să-şi lase copilul la bunici. Raul, un băiat de nota 10, la propriu, trebuie astfel să se mulţumească, zilnic, cu telefoanele mamei care ţine legătura permanent cu el din Tormac. Aici, Etel locuieşte în casa părinţilor lui Attila, o încăpere mică în care stau 4 persoane. Şi ea, şi Attila au handicap gradul I definitiv, şi încearcă din greu să îşi găsească de lucru. „Am putea să lucrăm amândoi, lucruri mici, care se fac manual şi ne-am dori mult ca cineva să aibă încredere în noi şi să ne dea să facem ceva. Am putea ambala, sau am putea coase…”, spune Etel.

Attila merge foarte greu în cârje, mai mult în scaunul cu rotile. A urmat un curs de ambalare şi apoi un curs de operator calculator, dar nu are încă loc de muncă. Au fost din nou la primarul din Cenei în dorinţa de a primi un spaţiu în care să locuiască împreună, alături de băieţelul care este în clasa a V-a, şi pe care nu vor să-l scoată din Şcoala Cenei. „Noi nu mai dispunem de spaţii în Cenei. Cunosc cazul familiei Berki, au venit, au vorbit cu mine, dar nu putem să-i ajutăm. Avem 14 case de stat, unde avem chiriaşi cu probleme sociale, nu-i putem da afară ca să intre alţii cu probleme sociale. Nu pot face o nedreptate cu alta”, spune Gabriel Ilaş, primarul localităţii Cenei.

Cazul familiei Berki este bine cunoscut şi de Mara Martinov, asistentul social al localităţii. „Cunosc foarte bine situaţia familiei Berki. Îl cunosc şi pe băieţel, Raul, care este într-adevăr un copil foarte deştept şi bun la învăţătură. Acum stă cu bunicii deşi, binenţeles, că cel mai important lucru pentru el ar fi să stea cu mama lui”, a confirmat Mara Martinov. Cu multe premii întâi la şcoală şi cu menţiuni la concursuri naţionale de matematică, Raul înţelege situaţia în felul său. Poate, cumva, Moş Crăciun îi va îndeplini dorinţele şi anul viitor îl va prinde alături de mama lui. Sau, poate, părinţii săi vor întâlni un om care să le dea de lucru şi vor veni mai aproape de el…

Citeste si: O iubire incurcata in actele primariei cauta ajutorul timisorenilor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !