Din subteran, pe culmi

Din subteran, pe culmi
Lupeni – După ce a lucrat ca miner, Eduard Zaiu a ales să lucreze ca salvator montan. Imediat după ce a terminat liceul, ca orice tânăr căruia îi place să trăiască pe picioarele proprii, Eduard Zaiu s-a angajat în mină.

„Am lucrat cinci ani ca electrician în subteran, după care a trebuit să plec în armată. Postul meu a fost ocupat de altcineva şi a trebuit să lucrez ca muncitor necalificat. Disponibilizările din minerit mi-au adus bani şi posibilitatea să îmi aleg o profesie mai aproape de sufletul meu”, spune bărbatul.

Munca în subteran a fost pentru tânăr o experienţă tristă, pentru că, spune el, era nevoit să lucreze în condiţii nepropice, adică mizerie şi nerespectarea protecţiei mediului.

„Fiindcă speologia a fost una din pasiunile mele, am ales să fac asta. Şi atunci m-am angajat ca voluntar la Staţia Salvamont Lupeni până în momentul în care s-a înfiinţat postul de salvator montan. În tot acest timp am făcut voluntariat, pregătire montană şi mi-am luat atestatul”, susţine Eduard Zaiu.

În cei opt ani de când lucrează la Serviciul Public Judeţean Salvamont, tânărul a reuşit să îmbine pasiunea pentru speologie cu situaţiile extreme create de noul serviciu.

„Ce fac acum este o meserie nobilă: salvez vieţi, previn pierderea lor. Este şi un serviciu în care permanent trebuie să fii în priză, atestatul se înnoieşte la trei ani. Toată viaţa mi-am dedicat-o celor din jurul meu. Asta ştiu să fac cel mai bine. Viaţă personală? Nu există”, concluzionează salvamontistul.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase