Din suflet, pentru Vasilică

Din suflet, pentru Vasilică
REŞIŢA – Pentru aceasta, a fost nevoie de suma de 20.000 de dolari americani. Cu toate că niciodată nu s-a gândit că va reuşi să strângă aceşti bani, Vasilică Birtea a plecat, în seara zilei de 23 ianuarie a.c., spre China. A plecat să-şi refacă sănătatea.

A plecat în căruciorul cu rotile pentru persoanele cu handicap, şi dacă Dumnezeu îl va ajuta până la sfârşit, în câteva luni, el va merge pe picioarele lui. Fără a spune vorbe mari, Vasilică Birtea a fost salvat de studenţii Secţiei de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, studenţi care au pornit o campanie de strângere de fonduri din uşă în uşă, din om în om.

Poveste tristă

Tânărul a fost victima unui accident de maşină acum patru ani, în urma căruia a rămas paralizat de la brâu în jos. Părinţii au făcut totul pentru el, au fost la toate clinicile de specialitate din ţară, au vândut aproape tot ce se putea vinde din casă, dar din păcate, pentru Vasilică totul a fost în zadar.

Cum un rău nu vine niciodată singur, în timpul investigaţiilor, medicii au descoperit că tânărul nu are decât un rinichi. Lovitura sorţii a venit în urmă cu câteva luni când, din cauze necunoscute, şi acest rinichi a încetat să mai funcţioneze sau funcţionează foarte greu.

A urmat hemodializa renală abdominală. Lui Vasilică i-a fost montat un aparat în organism, iar din patru în patru ore, mama sa, îi face un tratament pentru a elimina toxinele din organismul care nu se mai poate apăra sigur. Băiatul are un tub cu o canulă care îi iese din abdomen iar pe acolo se introduce o soluţie specială.

Refuzul ministerului

S-a încercat un ajutor din partea Ministerului Sănătăţii, dar acesta i-a fost refuzat de un medic de la o comisie din Timişoara pe motiv că metoda de recuperare, care a dat rezultate în sute de cazuri, nu ar fi recunoscută şi aplicată în România.

O rază de speranţă s-a ivit iarăşi pe strada lui Vasilică, de acolo de unde nici măcar nu s-a aşteptat. Internat la Spitalul Judeţean din Reşiţa, Vasilică a avut norocul de a se împrieteni cu o tânără studentă de la Facultatea de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Eftimie Murgu.

Studenţii în frunte cu profesoara acestora, Lavinia Popp, împreună cu cadrele didactice au pornit o campanie în tot judeţul, campanie care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru a-l ajuta pe tânăr.

De la unele persoane au primit bani, iar de la alţii, obiecte pe care să le poată scoate la licitaţia ce a avut loc în timpul spectacolului din data de 30 noiembrie 2006, spectacol intitulat „Suflet pentru Suflet“, spectacol ce a avut ca scop tot strângerea de fonduri pentru operaţia băiatului.

Din păcate, chiar şi în urma licitaţiei şi cu toate donaţiile, în urma spectacolului au fost strânşi aproximativ jumătate din bani, aceasta şi pentru că mulţi oameni politici şi-au trimis reprezentanţii în sală şi au anunţat că dau sume importante.

Un ajutor deosebit a venit din partea S.C. VarbiTtour din Timişoara, societate care s-a angajat să suporte aproape în totalitate cheltuielile de transport pentru Vasilică şi mama sa. Studenţii nu s-au lăsat şi au pornit din nou din uşă în uşă pentru a strânge restul de bani.

Campanie reuşită

Când banii au fost strânşi şi Vasilică împreună cu un grup de studenţi s-au prezentat la Aeroportul Timişoara pentru a pleca înspre Hong Kong, a apărut un alt necaz. Firma germană, cu al cărui avion Vasilică trebuia să plece, a refuzat urcarea la bord a băiatului.

Ei au cerut verificări speciale din partea medicilor firmei. A urmat o nouă amânare, timp în care profesorul Lavinia Popp a dus un adevărat război de lămurire, cu documente medicale, a oficialităţilor de la firma de transport.

Lavinia şi studenţii ei au ieşit învingători, marţi seara, 23 ianuarie a.c., de pe Aeroportul din Timişoara, Vasilică Birtea a plecat în China. Au fost lacrimi, dar lacrimi de bucurie şi speranţă că Vasilică, plecat în scaunul cu rotile, se va întoarce pe picioarele lui.

Sorin Goruianu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !