Dinastia Maghiar a căzut. Ce urmează?

1Comentariu
ORADEA – Cel mai recent subiect dezbătut în forumul civic Agora J.b. este cel al viitorului Universităţii Oradea, în urma demisiei rectorului Teodor Traian Maghiar, cercetat de DNA.

Căderea dinastiei Maghiar, un adevărat seism, i-a determinat pe membrii forumul nostru, care se desfăşoară prin e-mail, să dezbată acest subiect fierbinte.

Redăm în continuare o parte din aceste intervenţii, cu precizarea că dezbaterile din forumul nostru, deşi nu sunt publice, presupun asumarea unei identităţi reale, anonimatul nefiind admis.

Deşi aş putea fi acuzat de subiectivism, cred că e momentul ca Universitatea din Oradea să se primenească în adevăratul sens al cuvântului. Dinastia a căzut! Important e pe cine vom (vor) pune acum în loc. E momentul revenirii la demnitate şi normalitate.

Să recunoaştem meritele bătrânului Teodor Maghiar şi să-i mulţumim, dar să-i punem în curat „opera”. Dacă nu reuşeşte să se transforme profund, cu regret, Universitatea merită să moară. Răspunderea decanilor etc. e copleşitoare. Sper, din suflet, să fie la înălţimea momentului. (Florin Budea)

În general, studenţii au avut o legătură destul de bună cu noul rector. Este un tip foarte deschis, cu care puteai discuta foarte multe, şi un om care putea înţelege problemele noastre şi de multe ori găsi o soluţie la ele. Care va fi însă noul rector?

Se preconizează a fi Leuca, care mi-a fost şi profesor şi care ştiu exact cum este şi aş prefera să nu comentez. La un moment dat se auzea de Jurcuţ. Cred că ar fi mai bine. Cum vor evolua însă lucrurile dacă va rămâne unul dintre prorectori în funcţia de rector? (…) Nu prevăd un viitor prea strălucit pentru universitatea orădeană.

Eu termin în acest an şi pot spune că am văzut destul de multe subtilităţi, dar aşa este în orice centru universitar românesc. (nici chiar aici, la Universitatea Naţională din Atena, lucrurile nu sunt tocmai roz). Ne rămâne doar să aşteptăm şi să vedem în timp cum vor evolua lucrurile. (Alina Gădoiu – ASUO)

Nu ştiu de ce, dar am impresia că tânărul rector dr. Maghiar este victima tatălui său şi a avut neşansa să nu-şi poată refuza tatăl, atunci când a fost „ales” rector, mai apoi când a trebuit să facă ceea ce trebuia ca să salveze, până acum, onoarea familiei. Este păcat că un om tânăr, care are viitorul în faţă, un bun profesionist, să cadă în disgraţie şi să se aleagă cu dosar penal din cauza tatălui. Care va fi viitorul Universităţii din Oradea? Poate că va deveni istorie! (Andrei Seidler)

Mă tem că noi, românii, nu ştim întotdeauna când trebuie să fim fermi şi când linguşitori. Cei care l-au votat odată cu entuziasm pe tânărul – şi, aud, capabilul rector – n-au mai fost în unanimitate acum când ar fi avut nevoie de sprijin. Se spune că românii sunt ingraţi şi nerecunoscători.

Aşa o fi oare? Dacă totuşi nu va mai fi Maghiar rector, credeţi că lucrurile vor arăta mai bine la Universitatea Oradea? Se ştie că nu se face carte la cel mai bun nivel, aşa că de aici ar trebui să se pornească ÎNCEPUTUL: dascăli noi, buni profesionişti, seriozitate, exigenţă, nu venituri nemuncite sau şpăgi, nu diplome luate oricum.

Ar trebui să se ştie acolo sus, la rectorat şi decanate, că nimic din ce se petrece în interiorul Universităţii nu rămâne secret, TOTUL se află. Dar nimeni nu va putea să limpezească lucrurile rapid, aşa că doi trei ani de-acum, vor mai fi multe de observat, dar pentru că există şi oameni de toată nădejdea printre profesori, credinţa mea e că va fi bine. (Elisabeta Pop)

Seres Monica1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor