Direcţia Economică, la raport

Veniturile proprii ale Primăriei Oradea s-au situat aproape de nivelul prevăzut. Nu însă şi venitul total.

Direcţia Economică a fost primul compartiment principal din cadrul Primăriei Oradea care şi-a prezentat bilanţul activităţii bugetare şi fiscală pe anul trecut. Cuprinzătorul document poate fi consultat de orădenii interesaţi pe site-ul municipal, la adresa www.oradea.ro.

În plus, directorul Eduard Florea şi adjunctul său, Tănase Miculescu, au explicat principalele date financiare.
Astfel, la capitolul venituri proprii ale Primăriei, singura previziune „prea optimistă” a fost cea legată de valorificarea activelor. Iar principalul motiv a fost reeşalonarea ratelor firmei Tony Construct Imobiliare pentru terenul cumpărat de la municipalitate în zona Universitatea – Strada Ogorului.

Diminuări explicabile

Şi la categoria „prelevări de la Bugetul de Stat” se observă o diminuare faţă de planificare. Iar explicaţia este că s-au redus cheltuielile curente legate de sector de sănătătate şi învăţământ, care include şi salariile pentru profesori şi cadrele medicale.

Categoria „credite bancare” a fost afectată de accesarea doar a 2,3 milioane de euro din creditul de 15 milioane de euro parafat cu BRD şi destinat întreţinerii străzilor orădene. Creditul nu a putut fi accesat conform planului întrucât a depins de indicele de îndatorare la nivel naţional.
Iar cea mai deficitare prognoză, cea a accesării de fonduri nerambursabile, se explică prin faptul că Ministerul Mediului nu a găsit resurse financiare pentru a-şi onora partea de finanţare pentru proiectul de extindere a reţelelor de apă canal în municipiu.

„Deconturile din partea Ministerului Mediului au rămas la nivelul lunii martie 2009 astfel că s-au înregistrat restanţe mari faţă de constructorii care au contractat lucrările. Unii au acţionat în instanţă Compania de Apă Oradea fiindcă nu au înţeles că finanţator este Ministerul Mediului”, a explicat Eduard Florea.
În ce priveşte anul în curs, conducerea Direcţiei Economice estimează că veniturile totale municipalităţii se vor păstra la nivelul anului trecut în ciuda insolvenţelor şi falimenteler care se prefigurează în continuare. Acest minus la buget urmează a fi compensat prin fonduri nerambursabile şi dezvoltarea Parcului Industrial „Eurobusiness” dinspre Borş.

Cristian Horgoş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !