Directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, trimis în judecată de DNA

Reactualizat la:
17Comentarii
Directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, trimis în judecată de DNA
Primarul Ilie Bolojan, cel care l-a adus pe Necula la CET Oradea, nu vede nicio incompatibilitate între mandatul lui Necula la CET şi statutul de inculpat.

DNA Galaţi l-a trimis în judecată pe Stănel Necula, actualul director al Termoficare SA, pentru o tentativă de a obţine fonduri europene în baza unor acte sau declaraţii false, în numele unei firme în care acesta nu avea nicio calitate. Anunţul a fost făcut vineri, pe pagina DNA.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Necula Stănel Ionel, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul lunii martie 2012, inculpatul Necula Stănel Ionel a folosit și prezentat, cu rea-credință, în numele unei societăți comerciale (în cadrul căreia nu avea în mod real nicio calitate sau împuternicire), la Ministerul pentru Societatea Informațională – Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, documente și declarații false în scopul obținerii pe nedrept a unei finanțări nerambursabile în sumă totală de 367.785 lei.

Proiectul pentru care s-au solicitat fondurile respective a fost respins în faza de verificare administrativă și a eligibilității, iar finanțarea nu a mai fost acordată”, este comunicatul DNA.

Necula se disculpă, susţinând că procurorii au abordat situaţia greşit.

„Asta este interpretarea dată de procurori. Eu nu sunt de acord cu ea, şansa mea este să dovedesc în instanţă că este o eroare de interpretare şi de abordare. Anul acesta m-au chemat, dar dosarul datează din 2014”, ne-a declarat Necula.

A fost, însă, zgârcit cu detaliile, spunând doar că a fost vorba despre un proiect pentru dotarea unei societăţi cu aparatură.

Necula spune că, în afară de acest proces, nu are ştiinţă să mai fie cercetat în alte dosare. „Am mai fost chemat, dar numai ca martor”, ne-a spus, el, sec.

Nu vede însă niciun motiv pentru care trimiterea în judecată i-ar afecta activitatea la şefia Termoficare SA. „În afară de viciul de imagine cu care trebuie să trăiesc, nu mă afectează în niciun alt fel, decât personal. Proiectele Termoficare SA trebuie să meargă mai departe”, spune el.

De altfel, aceasta este şi poziţia primarului faţă de scandalul care-l are ca protagonist pe omul său de la Termoficare SA.

Bolojan insistă că, din moment ce procesul are ca obiect un fapt consumat în afara Oradiei, dinainte ca Necula să ajungă aici, lucrurile nu îi afectează mandatul de director al Termoficare SA.

„Având în vedere că lucrurile de care este suspectat dl. Necula s-au întâmplat înainte să fie manager la Termoficare, având în vedere că acestea nu afectează mandatul dânsului, până la finalizarea procesului, din punctul meu de vedere, poate rămâne în continuare să îşi facă treaba. Asta, desigur, cu condiţia să îşi atingă indicatorii”, spune primarul.

Doar în cazul unei condamnări sau a instituirii unei măsuri care i-ar interzice lui Necula dreptul de a deţine funcţii de conducere în sectorul public „vom pune în aplicare decizia instanţei”, precizează Bolojan.

Despre faptul că o tentativă de fraudă în relaţia cu banii europeni este sau nu compromiţătoare pentru managerul Termoficare SA, atâta vreme cât compania este beneficiara unor proiecte majore finanţate de UE, primarul a precizat doar că Termoficare SA nu lucrează direct cu acest gen de fonduri, proiectele fiind derulate de Primărie.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor