Dirijorul-vrajitor Misha Katz la Timisoara

De S.P.D.
Misha Katz va fi din nou pe scena Filarmonicii Banatul
Misha Katz va fi din nou pe scena Filarmonicii Banatul
Cod roşu de tornadă muzicală la Filarmonica Banatul! Puţini sunt, în istoria recentă a urbei, dirijorii în stare să fanatizeze, să stârnească un asemenea val de ardoare precum maestrul Misha Katz. Concertele dirijate de el la Timişoara se desfăşoară întotdeauna cu casa închisă, într-o atmosferă incandescentă. Vulcanicul dirijor este invitat din nou pe scena Capitol.

În concertul simfonic de vineri, 14 decembrie, de la ora19, el propune un program care cuprinde Concertul pentru pian şi orchestră nr.1 în re minor op.15 de Johannes Brahms, Adagio din Simfonia a X-a de Gustav Mahler şi „Chaccone” de Johann Sebastian Bach — Pavel Rivilis, aceasta din urmă interpretatată în primă audiţie la Timişoara.

„Celebra Chaccone, din partita nr.2 pentru vioară solo de Bach, face parte din categoria variaţiunilor polifonice. La origine a fost un dans popular adus în Spania din Mexic, după care a trecut în Italia şi Franţa. Treptat, în urma evoluţiei, primeşte sensuri noi, capătă structură şi formă. Datorită lui Bach, ea a ajuns o construcţie monumentală, asemuită de mulţi muzicologi cu măreţia unei catedrale gotice. Printre alţi compozitori care au încercat să-i acorde şi măreţie simfonică se numără şi Pavel Rivilis. S-a născut în 1936 în Kameneţ-Podolsk Ucraina. În 1946, se stabileşte împreună cu familia la Chişinău”, punctează concertmaestrul Mircea Tătaru în avancronica evenimentului.

Născut la Rostov, în Rusia, fiu al celebrului dirijor Leonid Katz, ilustrul invitat al Filarmonicii timişorene a studiat arta dirijatului cu însuşi Leonard Bernstein. Misha Katz a condus mari orchestre ale lumii, din Ucraina până în Mexic, şi a coordonat artistic două festivaluri patronate de ultimii doi preşedinti ai Franţei: Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy. “Aşa o profundă înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”, spunea Leonard Bernstein despre Misha Katz.

Solist al Concertului pentru pian şi orchestră nr.1 în re minor op.15 de Johannes Brahms va fi un artist foarte preţuit de Misha Katz, pianistul Timur Sergeyenia. Născut în capitala Republicii Belarus, în 1969, Sergeyenia a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, într-o şcoală destinată copiilor minuneai muzicii din cadrul Conservatorului Naţional din Minsk, sub îndrumareaprofesorului Vladimir Kuzmenko, apoi şi-a continuat pregătirea cu Irina Tswetajewa. Astăzi artistul trăieşte în Germania şi a susţinut peste 1500 de concerte în toată Europa.

Foto © fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !