Discriminare pe piata muncii: patronii se tem sa angajeze membrii etniei rome

De M. Hoster
Reactualizat la:
Discriminare pe piata muncii: patronii se tem sa angajeze membrii etniei rome
La 22 de ani de la schimbările din 1989 cetăţenii din cadrul etniei rome se „bucură” încă de discriminare atunci când vor să se angajeze. Deşi sunt calificaţi şi au vechime în cadrul muncii, romii sunt evitaţi de patronii de firme. Deşi nu li se spune direct că nu sunt doriţi, membri etniei sunt amânaţi permanent de cei care ar putea să le ofere o slujbă.

Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru copiii noştri” a avut la dispoziţie trei ani de zile şi o finanţare importantă obţinută prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeşte în oameni!” Fondul Social European să convingă patronii de firme, posibilii ofertanţi de locuri de muncă, şi reprezentanţii autorităţilor să privească populaţia de etnie romă cu alţi ochi. Din păcate, imaginea cu care membri etniei sunt priviţi rămâne şi astăzi una negativă. „Cel mai bun exemplu l-am descoperit la Arad. Am organizat o bursă a muncii destinată cetăţenilor de origine romă. Firmele au fost informate din timp despre acest lucru. Reprezentanţii angajatorilor au venit la eveniment, au stat o oră – două, iar în momentul în care au sosit grupurile de romi şi-au strâns lucrurile şi au plecat”, ne-a declarat Adrian Păşcuţă, susţinător al proiectului.

Problemele întâlnite de cetăţenii romi în momentul în care doresc să se angajeze nu apar doar în unele cazuri, reticenţa patronilor la cei din etnie fiind numeroase. „S-a întâmplat nu o dată să ne întâlnim cu asemenea probleme. Am trimis din partea asociaţiei mai multe persoane pentru a se angaja. Şi nu e vorba de oameni fără pregătire, erau muncitori cu calificări certificate şi vechime în acea meserie, dar eram refuzaţi. Desigur, nu direct. De cele mai multe ori suntem amânaţi, oamenilor li se spune vă rugăm să reveniţi, lăsaţi număr de telefon, etc. Şi sunt amânaţi la nesfârşit. Un singur patron a recunoscut că nu angajează romi. A spus că a avut asemenea angajaţi şi a avut probleme şi a spus că nu mai vrea oameni din această etnie”, ne-a declarat Bebi Leonard, preşedintele organizaţiei Parudimos, partener în proiectul Asociaţiei Femeilor Ţigănci.

Proiectul care a beneficiat de sprijin european şi-a propus şi a reuşit să califice peste 170 de romi. De asemenea, au fost organizate numeroase întâlniri cu reprezentanţi au primăriilor din regiune, special pentru a se lucra la îmbunătăţirea imaginii romilor în comunitate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !