Discriminare sau delăsare?

ORADEA – Mai mulţi tineri proveniţi din orfelinat, unii de etnie romă, susţin că au fost daţi afară pe nedrept după ce au lucrat câte o lună la curăţenie, la complexul PIC. Video

„Bine că am fost buni să muncim cât a fost mai greu, la cărat de bolţari şi altele prin curte iar acum, după ce le-am făcut curăţenie să poată deschide, ne dau afară. Spun că înjurăm şi vorbim urât”, reclamă Romeo Lăcătuş. „Le-am dat o şansă”, sună poziţia angajatorului.

Deschiderea magazinului Pic la Oradea n-a fost un eveniment chiar fericit pentru toţi orădenii. Familia Lăcătuş, Rezmuves Adela şi Constantin Cristina sunt doar câţiva dintre tinerii daţi afară în ajunul tăierii panglicilor inaugurale, pe motiv că n-ar face treabă. „Mie mi-au zis că am vorbit urât”, spune Rezmuves Adela, „au căutat un motiv să ne dea afară că suntem de la casa copilului, asta-i adevărul”, susţine tânăra.

Romeo Lăcătuş spune că, de fapt, mai marii de la PIC i-au chemat iniţial, să-şi facă lichidările. „M-au sunat într-o duminică şi mi-au zis „hai să-ţi faci lichidarea”. N-am mai apucat să-i întreb de ce că mi-au închis telefonul”, povesteşte tânărul concluzionând că experienţa cu PIC „a fost o bătaie de joc. Am tras greul înainte de deschidere şi apoi ne-au pus pe liber”. „Lucram înainte la RER. Am renunţat la postul de acolo să lucrez aici. Am dat mai bine de un milion pe analize, că am plans când m-am vazut fără banii ăia, iar acum ne dau afară. La angajare i-am întrebat dacă nu cumva vor să ne ţină două luni şi apoi să ne dea afară. „Noi nu facem discriminări”, ne-au spus. Acuma ne dau afară”, spune Iolanda Lăcătuş.

„Nu şi-au făcut treaba”

Mai marii de la PIC au refuzat să comenteze situaţia, marţi, înainte de deschidere. „Au fost daţi afară pentru că nu şi-au făcut treaba. Nu au muncit”, susţine Adriana Gurău, angajată a PIC, cea care le-a făcut şi apoi desfăcut contractele de muncă. „Nimeni nu i-a obligat să nu meargă la ţigară. Dar atitudinea lor, cuvintele pe care le folosesc… tolerezi cât tolerezi, dar după un punct nu mai merge”, spune angajata. De ce i-au angajat ştiind că nu au mai mult decât educaţia precară din orfelinate, de ce i-au ţinut mai bine de o lună şi nu i-au dat afară după primele zile, dacă munca acestora a fost nesatisfăcătoare? Reprezentanta PIC nu a putut oferi lămuriri. „Ce mi se spune, aia fac. Mi s-a spus să-i dau afară, i-am dat afară”, spune Adriana Gurău, refuzând alte comentarii.
Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase