Discriminarea ucide: gândurile unui seropozitiv

Reactualizat la:
3Comentarii
Discriminarea ucide: gândurile unui seropozitiv
SIDA, homosexualitate sau romi, sunt doar câteva dintre cuvintele care trezesc repulsia românilor.Seropozitivii sunt discriminaţi, judecaţi şi condamnaţi să trăiască o viaţă pentru care cei mai mulţi dintre ei nu sunt vinovaţi.

Conform statisticilor, doar în primele şase luni ale anului aproape două sute de persoane au fost infectate cu virusul HIV în ţara noastră.
V-aţi gândit vreodată cum ar fi să aveţi SIDA şi să fiţi ocoliti de oameni pe stradă? Dincolo de lupta cu boala, seropozitivii se luptă cu răutatea, ignoranţa şi ideile preconcepute ale societăţii în care trăiesc.

Marius are 20 de ani şi este seropozitiv din copilărie.

“Totul a început atunci când am fost internat în spital pentru un vaccin şi acel vaccin m-a infectat. Am început să ma simt rău, să mă îmbolnăvesc mai des. După aceea a spus un medic să facem şi testul HIV şi a ieşit pozitiv”, a declarat Marius.

Şi de atunci, a început coşmarul. După ce oamenii au aflat că este bolnav, Marius a fost obligat să înveţe alături de alţi seropozitivi într-o clasă separată, izolaţi de ceilalţi copii.

“Toţi ştiau ce suntem. Când ieşeam în pauze afară, începeau să îşi bată joc de noi, să strige, alteori aruncau cu pietre după noi”, a afirmat el.


A urmat adolescenţa, cu zile de izolare şi momente în care încerca să se accepte aşa cum e şi să treacă peste gândurile morţii.

“Eu am o senzaţie ca şi cum m-ar fi lovit. Ar fi dat cu ceva în mine. O durere. Dacă ar simţi şi ei durerea aceasta, nu ar mai face ceea ce fac”, spune Marius.

Cu timpul, a trecut peste judecăţile oamenilor şi a avut curajul să privească boala în ochi. Acum este reprezentantul tinerilor seropozitivi din Reşiţa. Este un om normal, ca oricare dintre noi.

“Mă trezesc dimineaţa, ca orice om, doar că îmi iau pastilele, apoi ies afară cu prietenii. Mergem prin oraş, jucăm fotbal, ne întoarcem la bloc, stăm. Merg acasă, îmi iau medicamentele şi mergem prin oraş toată seara. Noi ajungem prin oraş pe la 12-1 noaptea”, a declarat Marius.

SIDA nu se transmite prin aer, atingere sau sărut.

“Teama pe care o avem faţă de faptul că ştim că este o boală incurabilă automat ne pune în situaţia de a-l vedea pe celălalt ca pe un potenţial pericol şi atunci este mult mai simplu să îl excludem”, a afirmat psihologul Cristina Călărăşanu.

În cazul lui Marius mai sunt alţi 11 mii de români. El are un singur mesaj de transmis pentru aceştia: “Deschide ochii, sunt la fel ca tine!”3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor