Discurs iredentist de Ziua Ungariei

371Comentarii
Discurs iredentist de Ziua Ungariei
Grupări iredentiste maghiare din Oradea şi din Ungaria şi-au manifestat ieri dispreţul faţă de majoritatea românească.

Tineri din Noua Gardă Maghiară, de dincolo de graniţă, au ţinut să poposească luni la Oradea, cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei. Extremista grupare maghiară şi-a dat mâna la Oradea cu o altă organizaţie naţionalistă maghiară – Tinerii Maghiari din Transilvania (TMT) – pentru a organiza o manifestaţie cu iz puternic iredentist, la statuia paşoptistului maghiar Szacsvay Imre, din Parcul Libertăţii.

Români nerecunoscători?!

Liderul TMT – organizaţia Oradea, Lovassy Cseh Tamas, a ţinut un discurs de natură să îngrozească orice român ar fi trecut prin zonă. Sub privirile poliţiştilor români, ce păreau a nu înţelege cuvintele tânărului. Lovassy a catalogat geneza daco-romană a poporului român drept „un scenariu de Hollywood”, insinuând că românii şi-ar mistifica genealogia. În discursul său, Lovassy a afirmat că românii au ajuns în Transilvania ca bieţi „lucraşi”, când deja ungurii erau stăpâni pe aceste pământuri, au profitat de bunătatea maghiarilor şi s-ar fi înmulţit necontrolat!

Lovassy a continuat în aceeaşi idee, insistând pe binefacerile de care ar fi beneficiat iobagii români de la stăpânii maghiari. În finalul discursului său, Lovassy a cerut libertate, limbă şi universitate proprie pentru maghiarii din Ardeal.
UDMR nu a participat la această manifestare. Uniunea urma să organizeze, la rândul său, o întrunire solemnă la statuia lui Szacsay, luni spre seară…

De precizat că Garda Maghiară e o grupare extremistă înfiinţată în 2007 de către partidul Jobbik, şi scoasă între timp în afara legii, de Tribunalul Budapesta, în decembrie 2008. Motivul: retorica rasistă şi xenofobă a liderilor săi, ce invocau simboluri ale grupărilor fasciste maghiare din perioada interbelică. Ţiganii şi românii sunt principalele etnii vizate.
Noua Gardă Maghiară pare a fi o grupare formată pe acelaşi tipar, ce se revendică de la istorica grupare ungurească. Se remarcă tinereţea membrilor săi.

Călin Corpaş

Maghiarii împart România

Ziua Maghiarilor, şi la „Bălcescu”

Măsuri de siguranţă pentru Ziua Ungariei371Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor