Discuţie despre apă

Discuţie despre apă
ORADEA - Azi de la ora 11, la sediul Direcţiei Apelor Crişuri (DAC) a avut loc o întâlnire cu tema Directiva Cadru de Apă, privind modul de gestionare a acestora de către Uniunea Europeană.

S-au prezentat paşii de implementare a acesteia în bazinul hidrografic Crişuri şi calendarul principalelor activităţi ce urmează să fie organizate.

Problema centrală rămâne poluarea. În Bihor patru zone au fost identificate ca vulnerabile la poluarea cu nitraţi: Oradea, Tinca, Sălacea şi Şoimi. Studiile au arătat că doar 29% din populaţia bazinului beneficiază de canalizare şi un procent de 27,5% de racordare la staţii de epurare, fapt ce creşte procentul de poluare.

„Educaţia ecologică trebuie începută din copilărie şi continuată pe tot parcursul vieţii, pentru ca fiecare cetăţean să se simtă angajat în problemele de mediu şi să aibă un sentiment de responsabilitate”, a declarat Angela Petrecu, şef Birou de Plan Management DAC Bihor.

 

Pentru apă mai bună

 

Directiva fixează termene şi obiective extrem de ambiţioase, pentru ca toate resursele de apă din Europa să aibă în 2015 un standard bun de calitate. Pentru aceasta, DAC trebuie să realizeze în acest an prima versiune a unui Plan de Management, ce trebuie finalizată până în 2009.

„Pentru elaborarea unui Plan de Management realist şi unitar este necesară o strânsă colaborare cu toate părţile implicate în utilizarea apei, spune Claudiu Oros, director tehnic al DAC Bihor. Un element important este cooperarea transfrontalieră, lucru pe care îl desfăşurăm de câteva decenii cu Ungaria”.

Carmern Brehoi

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !