Discuții cu scântei pe Planul de Mobilitate Urbană

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
19Comentarii
Discuții cu scântei pe Planul de Mobilitate Urbană
Potențiala demolare a străzilor Sucevei și Avram Iancu a stârnit discuții în contradictoriu în Sala Mare a Primăriei.

Câteva zeci de orădeni au participat, miercuri seara, la dezbaterea publică a Planului de Mobilitate Urbană a Oradiei, a cărei gazdă a fost viceprimarul Mircea Mălan. Publicul a fost mai puțin interesat de poiectele bănoase pe care le va aduce acest plan Oradiei și mai mult revoltați de faptul că acesta propune lărgirea celor două străzi din Centrul Istoric.

„Planul afectează un subiect sensibil – demolarea Centrului Istoric al Oradiei. Noi avem un centru istoric frumos, reabilitat și dumneavoastră vreți să-l demolați. Familiile de pe Avram Iancu și de pe Sucevei nu sunt de acord cu mutarea. Aici și-au trăit viața, aici își duc copiii la școală. Ce beneficii socio-economice aduce? Să nu ajungem ca la Pasajul Vulturul Negru, unde de trei ani doar pagube avem”, a spus Szanto Ildiko în numele unui ONG.

„Clădirea noastră de pe strada Sucevei a fost construită de Moskowits Miksa. De ce nu se pot reabilita străzile adiacente în loc să se demoleze a noastră. Pe noi ne-ați blocat câțiva ani buni cu vânzările acestor locuințe. Clădirea ar trebui reabilitată, o facem sau nu? Ce se va întampla? E o stradă întreagă, noi la ce să ne așteptăm? Din ani 70 s-a vorbit de demolarea strazii, ne-am bucurat că am scapat de comuniști, acum din nou suntem cu aceeași amenințare”, a spus Iova Cristina.

Nemulțumiții au primit lămuriri de la unul dintre cei care a lucrat la Plan, Luigino Szecsy. Acesta a insistat că Planul a preluat măsuri din Planul Urbanistic General și că în absența unei armonizări a celor două documente, e posibil ca Oradea să nu primească finanțarea. În acest moment a intervenit udemeristul Huszar Istvan: „PUG ul a fost aprobat dar dl Pănescu, reprezentantul echipei de arhitecți, a spus nu se prevede în PUG. Cu toate acestea, dl primar a spus că se va elabora un PUZ care va prevedea și acest aspect, al demolărilor”. Acesta a adus la dezbatere copii după listele cu 1700 de semnături ale celor care se opun demolărilor.

Viceprimarul Mircea Mălan a insistat că „în cadrul acestui plan nu se prevede nicun euro pentru acest proiect. Dacă v-ați uitat cu atenție nu s a alocat suma pentru lărgirea străzilor. Aceasta nici nu se pune în discuție să fie în viitorul apropiat. Nu e o chestiune că vom demola în următorii ani acele străzi. Pe termen scurt și mediu nu există nici intenția, nici resursele. Răspunsul său a fost departe de a calma spiritele, dar dicuțiile s-au purtat, cu exceptii, într-un ton civilizat.

mircea malan Viceprimarul Mircea Mălan ©19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor