Discuţii pe marginea digului

1Comentariu
GINTA – Nemulţumirile localnicilor, izbucnite în urmă cu câteva săptămâni, atunci când Direcţia Ape Crişuri a demarat lucrările de construire a unui dig pe malul Crişului Negru, tind să se aplaneze. Directorul D.A. Crişuri, Ioan Oprean, s-a întâlnit cu sătenii din Ginta şi le-a promis despăgubiri.

După ce oamenii, nemulţumiţi de faptul că investiţia „a răsărit” pe terenurile lor agricole fără ca nimeni să le ceară acordul, reprezentanţii Direcţiei au apărut, în sfârşit, la discuţii cu proprietarii. Directorul D.A. Crişuri, Ioan Oprean, s-a deplasat personal la Ginta pentru a aplana conflictul care risca să degenereze. Cu această ocazie, el s-a întâlnit cu o delegaţie a protestatarilor. Aceştia au reiterat ideea inutilităţii digului, în condiţiile în care, niciodată de-a lungul istoriei, localitatea nu a fost inundată iar, potrivit calculelor făcute de unii specialişti, digul ar feri satul de o inundaţie posibilă doar în cazul în care debitul Crişului Negru ar atinge cote comparabile cu cele ale Dunării.

Controverse
„Nu înţelegem de ce a fost totul atât de urgent, încât nimeni nu a fost anunţat despre ce urmează să se întâmple. Oricum, inundaţii n-au fost aici de pe vremea potopului lui Noe”, spune unul dintre reprezentanţii sătenilor.

Ioan Oprean a venit pregătit la întâlnire. Spre deosebire de precedentele întâlniri, directorul D.A. Crişuri a adus şi o hartă, pe baza căreia s-a putut vedea care dintre terenurile agricole vor fi afectate de construirea digului. Pornind de la acest lucru, s-a discutat şi despre despăgubirile care ar urma să fie acordate proprietarilor. Suma de 20.000.000 de lei vechi/ha, la cât au fost evaluate terenurile respective de către specialişti ai Direcţiei, i-a mulţumit pe unii, dar au fost şi voci care au solicitat mai mult pentru proprietăţile lor. Un important pas înainte în reconcilierea părţilor l-a reprezentat faptul că D.A. Crişuri acceptă să acorde despăgubiri şi celor ale căror terenuri sunt traversate doar de dig.

Următoarea rundă de discuţii urmează să aibă loc în 18 decembrie.

Valentin Buda1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor