Disidentul Vasile Paraschiv a refuzat decoraţia acordată de preşedinte, numindu-l "comunist" pe Traian Băsescu

6Comentarii
Disidentul Vasile Paraschiv a refuzat decoraţia acordată de preşedinte, numindu-l "comunist" pe Traian Băsescu
Disidentul anticomunist Vasile Paraschiv a returnat preşedintelui Traian Băsescu decoraţia primită luni, de Ziua Naţională, spunând că se simte obligat să refuze primirea ei de la “un comunist ca toţi ceilalţi, care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi”.

“Vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărât să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi şi împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii”, a spus disdentul Vasile Paraschiv, luni, la Palatul Cotroceni, după ce şeful statului i-a înmânat decoraţia Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler.

“Eu nu sunt ca un câine căruia dacă îi dai o felie de salam tace din gură şi te lasă să intri în curtea stăpânului său şi să furi totul. Eu vreau de la dumneavoastră, domnule preşedinte, dreptate, nu decoraţii, bani, funcţii”, a continuat Paraschiv, amintindu-i şefului statului de promisiunile făcute la finalul lui 2004, înainte de a fi ales în funcţie. “Vreau dreptate şi adevărul pentru întregul nostru popor, exact ceea ce aţi promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004 şi care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-aţi respectat promisiunea”, a spus disidentul anticomunist. Paraschiv a spus că nu va mai continua să vorbească în acel cadru, deşi trăieşte într-o ţară liberă, pentru că preşedintele l-a invitat să vorbească în privat, peste câteva zile. “Mă opresc aici întrucât, deşi sunt un om liber nu am dreptul să vorbesc ce gândesc şi atunci când vreau eu. Domnul preşedinte mi-a spus că peste câteva zile mă va chema şi vom sta de vorbă pe baza acestei declaraţii”, a încheiat Paraschiv.

La rândul său, Traian Băsescu i-a mulţumit lui Paraschiv pentru prezenţă, dar i-a atras atenţia că decoraţia i-a fost oferită nu în nume propriu, ci în numele statului român. “Vă mulţumesc pentru cuvintele pe care le-aţi spus, pentru că aţi participat la această ceremonie şi sunteţi oricând binevenit la Palatul Cotroceni. Nu trebuie să aşteptaţi invitaţia mea. (..)Vreau să ştiţi că eu respect însemnele statului român şi când le acord, nu le acord în nume personal, ci în numele statului român şi cred că oricare dintre noi are datoria, cetăţean român fiind, să respecte simbolurile statului”, a răspuns preşedintele, stârnind aplauzele celor prezenţi în sala Ambasadorilor, la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele Traian Băsescu i-a acordat disidentului Vasile Paraschiv distincţia “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru ” înalta ţinută morală şi patriotismul de care a dat dovadă”, decretul de decorare fiind publicat în Monitorul Oficial pe 25 noiembrie. În decretul de conferire a Ordinului Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler se precizează că distincţia îi este acordată lui Vasile Paraschiv “în semn de apreciere deosebită pentru înalta ţinută morală şi patriotismul de care a dat dovadă, pentru devotamentul şi ataşamentul faţă de valorile democraţiei”.

 

Realitatea.net6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor