Dispar medicamentele ieftine?

Oradea – Nu mai este o noutate pentru nimeni că mulţi bolnavi urmează tratamente foarte costisitoare pentru a supravieţui. Nu că asta ar fi singura alternativă.

Aceştia cumpără ce li se prescrie. Au arătat-o şi rapoartele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din această primăvară: cele mai scumpe reţete onorate de farmaciile bihorene erau destinate pentru tratarea bolilor cardio-vasculare. Cum numărul bolnavilor cardiaci este foarte ridicat în întreaga ţară, iar aceştia trebuie să-şi ia medicamentaţia ieftină ori scumpă, cum ar fi ea, firmele producătoare de medicamente s-au axat pe ceea ce este mai rentabil: produc medicamente scumpe, iar pe cele ieftine refuză să le mai facă. Întâi a fost cazul Distonocalmului. După îndelungi dezbateri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, reprezentanţii Zentiva s-au decis să reînceapă producerea acestuia din ianuarie, anul viitor. Însă la preţ dublu decât era până acum.

Şi altele…

Aceeaşi firmă a încetat în acest an să mai producă şi Nitroglicerina, medicament ieftin folosit în tratarea crizei de angină pectorală. Reprezentanţii firmei au susţinut că au avut anumite probleme tehnice legate de producerea acestuia, dar începând cu această săptămână, medicamentul va reapărea în farmacii. În schimb, bolnavii care au avut nevoie de acest medicament, au cumpărat înlocuitorul lui, Nitromint, care este cu peste 80.000 de lei vechi mai scump.

„Mulţi bolnavi au renunţat să-şi cumpere înlocuitorul Nitroglicerinei. Unii pentru preţ, alţii din alte cauze”, susţine Laura I. farmacistă. Şi pe bună dreptate. Mulţi dintre bolnavii cardiaci sunt persoane învârstă, cu pensii care abia le ajung de pe o lună pe alta. Singur alternativă ar fi să se interneze fiecare în spital, pentru că potrivit spuselor dr. Mircea Popescu, şef Secţie Cardiologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea aici există acest medicament.

 „În spital nu s-a simţit această criză. Avem pe stoc şi Nitroglicerină”, susţine dr. Popescu care ne-a declarat că există pe stoc şi Digoxin injectabil, un alt medicament care a dispărut din farmacii şi care este important în tratarea bolnavilor de inimă. Producătorii susţin însă că vor începe să refacă stocurile, însă nu se ştie când. Pe lângă cele două medicamente necesare tratării bolilor de inimă, farmaciştii nu au văzut de mult timp nici vitamina C fiole sau fluorvicantolet, ce era prescris pentru întărirea oaselor şi dinţilor copiilor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase