Disponibilizări multe în Bihor

2Comentarii
Disponibilizări multe în Bihor
Peste 900 de disponibilizări sunt anunţate în judeţul Bihor în primul trimestru din acest an.

Cu aproape 1.000 de persoane va creşte numărul şomerilor din Bihor în primul trimestru din acest an. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor au făcut notificări 14 agenţi economici care intenţionează să disponibilizeze 928 de salariaţi.

Disponibilizări

„Cei mai mulţi salariaţi vor fi disponibilizaţi de către Helios Aştileu, care i-a propus spre concediere pe toţi cei 230 de salariaţi. CFR Marfă Sucursala Cluj va disponibiliza 190 de angajaţi din Bihor”, a precizat Dorel Drăghici, directorul coordonator al AJOFM Bihor.

Alte disponibilizări au fost anunţate pentru primul trimestru din acest an de către SC Ecodiesel Balc – 96 de angajaţi, CJ Bihor – Direcţia Publică de Pază – 95 salariaţi, SC Hiperion Ştei – 75 disponibilizări, SC Fabio & Ricky Tex SRL Marghita – 74 de persoane, Metalurgica Industrial Oradea – 37 de salariaţi, SC Mihălţan Prestări Servicii SRL – 34 angajaţi, Crişana Cons – 30 persoane, Agricola Valea lui Mihai – 21 de persoane, Biolact Paleu – 20 de angajaţi, SC CFR IRV – 15 persoane şi Coca-Cola o persoană.

„Numărul disponibilizaţilor din judeţul Bihor ar putea creşte, în condiţiile în care Bechtel a anunţat că va păstra doar 300 de angajaţi, dacă nu va primi banii pentru lucrările efectuate”, a declarat Dorel Drăghici.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii ianuarie erau înregistraţi în Bihor 17.654 de şomeri, ceea ce înseamnă o rată a şomajului de 6,2%. Dintre aceştia, cea mai mare parte – 5.456 au vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani. Urmează categoria celor cu vârsta între 40 şi 49 de ani – 4.487 de persoane şi cei cu vârsta sub 25 de ani – 3.165 de persoane.

Cel mai mult vor avea de suferit însă cei 653 de şomeri cu vârsta peste 55 de ani. Asta în condiţiile în care Guvernul vrea să diminueze pensia anticipată cu până la 45%. „Nu ştiu cine mă mai angajează la vârsta mea. În plus dacă aş vrea să mă pensionez anticipat voi pierde foarte mult”, spune un şomer de 59 de ani.

Potrivit noii legi a pensiilor, penalizarea este de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare. Anticiparea nu poate să depăşească 60 de luni (5 ani) faţă de vârsta standard de pensionare, iar penalizarea maximă devine 45% faţă de 30% în prezent.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor