Dispută între ortodocşi şi greco – catolici la Vălani

2Comentarii
Dispută între ortodocşi şi greco – catolici la Vălani
VĂLANII DE BEIUS – Biserica greco – catolică din Vălanii de Beiuş a fost retrocedată, de instanţă, Parohiei Greco – Catolice Vălanii de Beiuş. Joi, sentinţa urmează să fie pusă în aplicare. Credincioşii ortodocşi se opun însă sentinţei, pe movit că sunt mai numeroşi decât cei greco – catolici.

„Biserica din Vălanii de Beiuş a fost construită în anul 1856, cu contribuţia financiară a Episcopiei Greco – Catolice Oradea, de către un grup de meşteri italieni. Din păcate partea ortodoxă refuză să permită accesul părţii greco – catolice în biserică, cu toate că Parohia Greco – Catolică este proprietarul de drept. Parohia Greco – Catolică a propus Parohiei Ortodoxe slujirea alternativă, astfel încât ambele comunităţi să beneficieze de acest lăcaş de cult”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Greco – Catolice Oradea. În acelaşi document se mai arată că după punerea în posesie Episcopia Greco – Catolică va permite credincioşilor ortodocşi să se roage în biserică, având în vedere că este singura din sat.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe, Cristian Rusu, a declarat că credincioşii sunt cei care decid dacă cedează lăcaşul de cult sau nu. „Credincioşi greco – catolici sunt doar 20-30 în sat, pe când ortodocşi sunt în jur de 300”, a precizat reprezentantul ortodocşilor. Acesta a spus că cele două episcopii au purtat dialoguri pe marginea retrocedării lăcaşurilor de cult.
Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor