Dispută pe TVA redus la alimente

Reactualizat la:
BUCURESTI - Iniţiativa, de miercuri, a senatorilor de a reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr) la 5% nu a căzut prea bine Guvernului României.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a ameninţat că va contesta la Curtea Constituţională iniţiativa Senatului, dacă aceasta va fi promulgată.

Reducere
Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, avioane şi elicoptere de uz privat şi pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora.

De asemnea, potrivit legii adoptate de senatori, compensarea pentru reducerea TVA la alimentele de bază se va face şi prin creşterea accizelor la ţigarete, tutun de fumat destinat rulării în ţigarete, confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, altele decât de uz militar.

Reprezentantul iniţiatorilor, senatorul PSD Ilie Sârbu, a motivat că propunerea are la bază o directivă a UE conform căreia în unele state europene se aplică o taxă pe valoarea adăugată cuprinsă între 0 şi 5% pentru unele alimente.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Cătălin Doica, prezent la dezbateri, s-a pronunţat împotriva adoptării actului normativ. El a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri, respectiv 2.000 de miliarde de lei vechi ar fi insuportabil pentru bugetul de stat.

Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

Patronate

Reprezentanţii patronatelor afirmă că reducerea TVA la 5% ar fi urmată de scăderea preţurilor la alimente, însă rămân sceptici în privinţa aprobării acestei propuneri, întrucât şi alte iniţiative de acest fel au trecut de Senat, dar nu şi de Camera Deputaţilor.

Anul trecut, cele mai importante creşteri de preţuri de consum au fost în zona produselor alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%.

Inflaţia din 2007 s-a oprit la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul ţintit de BNR

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus că hotărârea va fi atacată la Curtea Constituţională. „Ministerul Finanţelor va fi abilitat, dacă iniţiativa este promulgată, să o atace la Curtea Constituţională, a afirmat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a arătat că efectele unei reduceri a TVA la produsele alimentare vor fi extrem de grave, prin diminuarea încasărilor din TVA şi favorizarea corupţiei la nivelul administraţiei.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !