Disputa pentru Padiş continuă

Disputa pentru Padiş continuă
ORADEA - A primit sau n-a primit staţiunea Padiş-Lazuri aviz pozitiv din partea Consiliului Consultativ al Parcului Natural Apuseni (CCA)? Nici azi, la mai bine de zece zile de la finalul şedinţei CCA, ţinută la Sudrigiu, părţile susţin opinii diametral opuse: ecologiştii, că proiectul a picat (cu 17 voturi pentru, 12 împotrivă şi 6 abţineri) iar partizanii staţiunii, că a trecut, cu 19 voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri.

„Disputa privind avizarea proiectului Padiş este acum pusă într-o lumină nouă, ca urmare a recentelor dezvăluiri”, se arată într-o scrisoarea semnată de Mircea Caster, consilier al SC Compania de Turism Hoteluri şi Restaurante Padiş (SC CTHR Padiş), iniţiatoarea proiectului staţiunii cu până la 3.000 de locuri. Acesta spune că, în urma unei recente vizionări a casetei cu şedinţa, „rezultă clar că, pe 18 decembrie, Adunarea Generală de la Sudrigiu a Consiliului Consultativ de Administrare (CCA), de pe lângă Administraţia Parcului Natural Apuseni, a decis, prin vot, avizarea pozitivă pentru atribuirea statutului de zonă de dezvoltare durabilă pentru suprafaţa pe care urmează să fie dezvoltat primul nucleu turistic la standarde europene din Munţii Apuseni. În ciuda acestui vot, reprezentanţii unor ONG-uri au declarat în ziua imediat urmatoare că proiectul a fost blocat”.

Ba nu

În replică, Paul Iacobaş, preşedinte al Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi secretar al şedinţei din 18 decembrie, susţine valabilitatea celor exprimate în provesul verbal – 17 voturi pentru, 12 împotrivă şi 6 abţineri, precizând că opozanţii staţiunii vor reanaliza rezultatul. „Am solicitat Administraţiei Parcului Natural Apuseni, înaine de Crăciun, să ne pună la dispoziţie o înregistrare video a întâlnirii din 18.12.2007, înregistrare pe care nu am primit-o până în acest moment, nefiind astfel în masură să facem o numărătoare paralelă a voturilor exprimate în ceea ce priveşte subiectul staţiunii. Numai după ce vom intra în posesia acestei înregistrări, în urma verificării ei, vom putea infirma sau confirma afirmaţiile CTHR Padiş”, precizează Iacobaş.

Conform acestuia, procesul verbal al votării a fost semnat „după ce preşedintele de şedinţă a întrebat de două ori dacă există probleme referitoare la rezultatul consemnat şi dacă există contestaţii, în ambele cazuri neînregistrându-se contestaţii sau plângeri”.

Va urma

„Procesul verbal al şedintei, în care s-a consemnat rezultatul final al votului în forma 17 voturi pentru, 12 împotrivă, 6 abţineri a fost semnat de reprezentantul Consiliului Judeţean Bihor, vicepreşedintele Ştefan Seremi, cât şi de reprezentanţii primăriilor interesate şi de ONG-urile de mediu. Această semnatură confirmă încă o dată că toţi cei prezenti au acceptat rezultatul întâlnirii ţi că nu au fost consemnate contestaţii sau plângeri”, se arată în scrisoarea lui Iacobaş.

Avizul CCA, nu este, totuşi, decisiv în acordul final pentru sau împotriva staţiunii. Consiliul Ştiinţific, alt organism consultativ al Administraţiei Parcului, se va întruni la începutul lui ianuarie 2008, pentru a analiza problema şi pentru a se exprima, prin vot.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !