Dispute asupra cotei pentru Pilonul II

De Dan Birta
1Comentariu
Randament bun la Pilonul II
Randament bun la Pilonul II
Cota pentru Pilonul II pe 2016 ar putea creşte la doar 5,5% în loc de 6%.

Pe ultima sută de metri, fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a lansat bomba în curtea pensiilor private obligatorii. Potrivit proiectului de buget pentru anul 2016, prezentat în 18 noiembrie de Eugen Teodorovici, contribuţia la Pilonul II de pensii private obligatorii ar urma să crească de la 5% la 5,5% din venitul brut al participanţilor şi nu la 6%, cât prevede Legea 411/2004, în vigoare în prezent.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a luat notă de cifrele din proiectul de buget pentru anul 2016 prezentat de fostul ministru al Finantelor Publice, potrivit cărora Pilonul II de pensii private obligatorii ar urma să suporte o nouă deraiere de la calendarul legal de contribuţii.

Conform acestor cifre, contribuţia virată către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) ar urma să crească în 2016 la doar 5,5% din venitul brut al participanţilor şi nu la 6%.

Angajament faţă de CE

„Angajamentul de a creşte contribuţia pentru Pilonul II la 6% în 2016 a fost luat de România şi prin Programul de Convergenţă 2015- 2017, trimis Comisiei Europene în primăvara acestui an. Nerespectarea acestor angajamente ar dezavantaja atât cei aproape 6,5 milioane de români care contribuie la aceste fonduri de pensii, cât şi sistemul în ansamblu, în special dat fiindcă fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat performante investiţionale remarcabile pe durata 2008-2015, traversând cu succes criza economică şi multiple evenimente nefavorabile pe pietele financiare”, precizează APAPR.

De la lansare şi până în prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, APAPR consideră că reforma trebuie să continue în sistemul de pensii, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contribuţie de 6% pentru Pilonul II în 2016.

APAPR face apel la noul Guvern să respecte legea în vigoare şi angajamentele faţă de Comisia Europeană, dar şi faţă de cei aproape 6,5 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii administrate privat.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor