DNA Oradea a inculpat un şef ANRP

Inculpaţii Cătălin Dumitru şi Bran Marin
Inculpaţii Cătălin Dumitru şi Bran Marin
DNA Oradea a instrumentat, anul trecut, un caz deja tipic pentru Agenţia de Restituire a Proprietăţilor.


Anul acesta, Structura Centrală a DNA a demarat anchete faţă de o serie de foşti şefi ai Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP):

Horia Georgescu (şef al Agenţiei Naţionale de Integritate – ANI) – fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – CCSD din cadrul ANRP, actualul deputat Nicolescu Theodor Cătălin (fost vicepreşedinte al ANRP şi fost membru al CCSD), Iuoraş Mihnea Remus – vicepreşedinte al CCSD, Popa Mocanu Ingrid Luciana şi Canangiu Constantin Cătălin – membră a CCSD.

Cazul Oradea – Satu Mare

În context amintim că procurorii anticorupţie din Oradea l-au trimis în judecată, în aprilie 2014, pe Dumitru Cătălin – vicepreşedinte al ANRP la data săvârşirii faptelor. În aceeaşi cauză au mai fost inculpaţi fiul lui Dumitru Cătălin şi omul de afaceri sătmărean Mureşan „Power” Michael. Iniţial, cei trei au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, schimbat în august 2014 de Curtea de Apel Oradea cu arest la domiciliu.
În acelaşi dosar mai sunt judecaţi omul de afaceri Bran Daniel Marin şi Dragoș Vasile Nicolae.

Acuzarea se concentrează pe modul în care Mureşan a primit de la ANRP despăgubiri pentru Grădina Chindriş din centrul muncipiului Satu Mare, imobil pentru care a cumpărat de la fostul proprietar drepturile de revendicare.

Şpagă: un milion de euro

În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Bran Daniel ar fi pretins şi primit de la Mureşan Michael, pe 14 mai 2013, 775.000 de lei prin transfer bancar plus 100.000 euro cash, pentru a-şi exercita influenţa asupra vicepreşedintelui ANRP privind un dosar de despăgubire. În aceeaşi zi, şi Dragoş Nicolae a primit de la Mureşan Michael 730.000 lei prin transfer bancar.

Pentru a masca destinaţia reală a sumelor, Mureşan Michael a întocmit contracte cum că l-a împrumutat pe tatăl lui Bran Daniel Marin cu 2.200.000 lei şi pe Dragoş Nicolae cu 1.500.000 lei.

În luna mai 2013, vicepreşedintele ANRP – Dumitru Cătălin ar fi pretins de la Mureşan Michael un milion de euro din totalul de 5,2 milioane de euro pe care urma să o încaseze de la ANRP. Potrivit DNA, în schimbul banilor, vicepreședintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuțiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Mureşan, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.
Pe 13 mai 2013, Dumitru Cătălin ar fi primit, prin intermediul fiului său, echivalentul în lei al milionului de euro.

Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, autoturisme de lux şi imobile.
Pe 26 iulie 2013, Mureşan Michael a cumpărat prin intermediul unei firme, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum şi un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.

Rechizitoriul detaliat a fost postat, pe 17 aprilie 2014, pe site-ul oficial www.pna.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !